Get Adobe Flash player
Agenda
  • Events are coming soon, stay tuned!

Εκτός του «Βοήθεια στο Σπίτι» πολλοί ηλικιωμένοι!

Η Ε.Ε ορίζει πως δικαιούχοι θα είναι μόνο όσοι έχουν συγγενείς ανέργους!

1. ΄Όπως μας γνωρίζει η δημοσιογράφος κ. Χριστίνα Τσιορωτά, με παρέμβασή της στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, αν είσαι ηλικιωμένος, ανήμπορος, δεν έχεις συγγενείς ή έχεις αλλά εργάζονται, δεν δικαιούσαι να έχεις «Βοήθεια Στο Σπίτι».

Η κοινωνική δομή, η οποία δημιουργήθηκε από την ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων αδύναμων να εξυπηρετηθούν, μπαίνει πλέον στο μικροσκόπιο και την επίβλεψη της Ε.Ε, η οποία και ορίζει τις νέες προϋποθέσεις.

Βασική προϋπόθεση λοιπόν είναι ο ηλικιωμένος να έχει κάποιο συγγενή άνεργο. Μονάχα έτσι θα μπορεί να λαμβάνει τις ευεργεσίες της κοινωνικής δομής, πράγμα και που σημαίνει αυτόματα πως εκτός του προγράμματος τίθεται πλήθος ηλικιωμένων, αρρώστων και ανήμπορων. Η Ε.Ε δεν έχει υπολογίσει πως κάποιος ηλικιωμένος μπορεί να έχει συγγενείς, αλλά να βρίσκονται μακριά και να μην δύνανται να παρέχουν την φροντίδα που είναι απαραίτητη.

Το αξιοσημείωτο είναι πως δεν υπάρχει δυνατότητα καμίας τροποποίησης, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις Περιφερειαρχών και Δημάρχων, οι οποίοι κάνουν λόγο για «αντικοινωνικές» και «αυστηρές προϋποθέσεις» – που αφήνουν εκτός προγράμματος πολλούς ηλικιωμένους.

Πιο συγκεκριμένα, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα έχουν μόνο όσοι έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο άνεργο ή που απειλείται από την ανεργία. Στα άτομα αυτά θα δίνεται από τον ΟΑΕΔ το κουπόνι ώστε το πρόγραμμα να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ηλικιωμένους. Όσοι δεν έχουν συγγενείς ή δεν έχουν άνεργο στην οικογένεια μένουν εκτός προγράμματος.

2. ΄Όπως μας πληροφορεί ο ηλεκτρονικός τόπος «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑ», οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Μιχάλης Κριτσωτάκης κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, επισημαίνοντας ότι «στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το κοινωνικό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Βοήθεια στο Σπίτι». Το πρόβλημα το δημιουργεί η διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» και αν δεν υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση τότε η Αυτοδιοίκηση, οι εργαζόμενοι και οι εξυπηρετούμενοι πολίτες θα βρεθούν μπροστά σε σοβαρό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με την υπ. Αριθμ. 4569/27-01-2011 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, γίνεται συγχώνευση όλων των Ν.Π.Δ.Δ σε δύο ή σε ένα, εφόσον στον Δήμο λειτουργεί Κοινωφελής Επιχείρηση. Το ΝΠΔΔ του Δήμου και η Δημοτική Επιχείρηση δεν μπορούν να έχουν κοινούς τομείς δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων. Ωστόσο στην υπ’ αριθμ. 9104/24-02-2011 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζεται πως για όσο διάστημα υφίστανται ανειλημμένες υποχρεώσεις των υφιστάμενων Ν.Π.Δ.Δ και Κοινωφελών Επιχειρήσεων επιτρέπεται να ασκηθούν διακριτές δράσεις του ίδιου τομέα αρμοδιοτήτων από το Ν.Π.Δ.Δ και την Κοινωφελή Επιχείρηση.

Το ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι πού θα ενταχθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μετά το πέρας των ανειλημμένων υποχρεώσεων, εφόσον αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σχετικά με την μετακίνηση του προσωπικού. Κι αυτό γιατί μεταφορά προσωπικού προβλέπεται μόνο για τις περιπτώσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου και επιπλέον αφορά μόνο επιχειρήσεις που συγχωνεύονται (παρ. 4 άρθρου 109 Ν. 3852/2010). Δηλαδή οι εργαζόμενοι στα προγράμματα αυτά με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου απολύονται σε κάθε περίπτωση και επίσης όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις των Δήμων, που διαθέτουν μόνο μία κοινωφελή επιχείρηση (δηλαδή δεν θα υπάρχει συγχώνευση) θα έχουν την ίδια μοίρα, είτε είναι αορίστου είτε είναι ορισμένου χρόνου.

Παράλληλα, συρρικνώνεται δραματικά το φάσμα των δικαιούχων που μπορούν να ωφεληθούν από το «Βοήθεια στο Σπίτι». Ωφελούμενοι πλέον θεωρούνται το συγγενικό περιβάλλον (παιδιά, εγγόνια, ανίψια, οποιοσδήποτε συγγενής) που είναι σε ανεργία ή με απειλούμενη εργασία. Οι μέχρι τώρα ενταγμένοι στο πρόγραμμα μετατρέπονται πλέον σε «εξυπηρετούμενους». Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι άνεργοι από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή να έχουν κάρτα ανεργίας απαραίτητα. Πού θα βρεθούν αυτά τα άτομα στην περίπτωση των αγροτικών περιοχών και με τα συγγενικά πρόσωπα να ζουν σε απομακρυσμένα αστικά κέντρα; Απειλούμενοι με ανεργία είναι όσοι είναι σε πρόγραμμα προωθητικής απασχόλησης (π.χ stage ή οποιοδήποτε πρόγραμμα κατάρτισης ή προώθησης της απασχόλησης, το οποίο και αυτό θα πρέπει να πιστοποιείται μέσω ΟΑΕΔ). Όσοι ωφελούμενοι έχουν ασφάλεια ΟΓΑ, επειδή δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να εκδώσουν κάρτα ανεργίας, θα εγγράφονται στον ΟΑΕΔ, σε μητρώα ανέργων και ο ΟΑΕΔ θα πιστοποιεί ότι είναι σε αναμονή ένταξης προγράμματος προωθητικής απασχόλησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αφενός δεν λαμβάνεται μέριμνα για τα μοναχικά άτομα ή αυτούς που δεν θα έχουν στο συγγενικό κύκλο άτομο με κάρτα ανεργίας και που συνιστούν την πλειονότητα των περιπτώσεων και αφετέρου ότι το πρόγραμμα οδηγείται σε περιορισμό, ιδιαίτερα στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.

Τέλος, η χρηματοδότηση του προγράμματος δεν θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2011 αλλά θα ξεκινάει από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης ένταξης. Κατά το χρονικό διάστημα από την 1/1/2011 μέχρι την υπογραφή της σύμβασης, τους εργαζόμενους οφείλει να πληρώσει ο φορέας υλοποίησης της δομής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εργαζόμενοι να υπογράψουν συμβάσεις, στις οποίες αναφέρεται ρητά ότι αν δεν εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση το διάστημα αυτό θα θεωρηθεί εθελοντική εργασία και οι εργαζόμενοι καμία απαίτηση δεν θα έχουν από την Επιχείρηση.

Για τους λόγους αυτούς και επειδή οι Περιφερειακές και οι Δημοτικές Αρχές οφείλουν να υπηρετούν τα συμφέροντα των Πολιτών τους, είναι απαραίτητη σχετική πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος που δημιουργείται στην Περιοχή από τον ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ. ΠΕΤΡΟ ΤΑΤΟΥΛΗ και τους ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

17-03-2011

ΓΙΑΝΝΗΣ Η. ΜΑΡΝΕΡΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Ενταγμένες ΠράξειςΚΕΠ

ΚΕΠ Λεωνιδίου
2757022235-6
d.leonidiou@kep.gov.gr


ΚΕΠ Τυρού
2757360126
d.tirou@kep.gov.gr
Ενημέρωση για Αλκoόλ