Get Adobe Flash player
Agenda
 • Events are coming soon, stay tuned!

Ενημερωτική δράση για το AIDS σε Λεωνίδιο και Τυρό

Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα κατά του Aids με σύνθημα «Αγαπάμε τη ζωή. Χρησιμοποιούμε προφυλακτικό. Κρατάμε την υπόσχεση. Βάζουμε τέλος στο AIDS.» θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική δράση σε κεντρικά σημεία του Λεωνιδίου και του Τυρού, τη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου,  για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη πρόληψη του AIDS και της Ηπατίτιδας.
Σκοπός αυτής της δράσης είναι η διάδοση της γνώσης στο γενικό πληθυσμό σχετικά με το HIV/AIDS και την Ηπατίτιδα, τους τρόπους μετάδοσης και τους τρόπους προφύλαξης. Για τη διάδοση του κεντρικού μηνύματος, θα χρησιμοποιηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό.
Βασικός στόχος της δράσης είναι η πρωτογενής πρόληψη μέσα από την έγκυρη πληροφόρηση. Ειδικότερα, η ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης της σεξουαλικότητας, η υιοθέτηση ασφαλέστερων σεξουαλικών συμπεριφορών και η προτροπή για εξέταση οδηγώντας στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού και κατά συνεπεία στη συστηματική αντιμετώπισή του.
AIDS
To AIDS μας αφορά όλους. Γιατί πολύ απλά, δεν κάνει καμία διάκριση. Δεν ξεχωρίζει ηλικία, φύλο ή σεξουαλική προτίμηση και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε δεν παίρνει τις κατάλληλες προφυλάξεις. Γι’ αυτό αφιέρωσε λίγα λεπτά για να μάθεις ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσής του και ό,τι άλλο χρειάζεται για να νοιώθεις αλλά και να είσαι ασφαλής.
AIDS και HIV. Ποια είναι η διαφορά;
AIDS: Ονομάζεται έτσι από τα αρχικά των λέξεων Acquired Immunodeficiency Syndrome και στα ελληνικά μεταφράζεται ως Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Η ονομασία του και μόνο εξηγεί πολλά γι’ αυτό. Χαρακτηρίζεται ως σύνδρομο, που σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σύνολο συμπτωμάτων, δηλαδή με μια ασθένεια. Οδηγεί στην ανοσολογική ανεπάρκεια, δηλαδή στην εξασθένιση της βασικής λειτουργίας του οργανισμού, που είναι να αναγνωρίζει τους ιούς που τον προσβάλλουν και να αμύνεται σε αυτούς. Τέλος, η ασθένεια αυτή προσδιορίζεται ως επίκτητη, δηλαδή δεν κληρονομείται, αλλά αποκτιέται στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.
HIV: Human Immunodeficiency Virus είναι ο Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοεπάρκειας. Με πιο απλά λόγια, είναι ο ιός που προκαλεί την ασθένεια του AIDS. Όπως όλοι οι ιοί, για να αναπαραχθεί χρησιμοποιεί τον γενετικό μηχανισμό κυττάρων, συγκεκριμένα των Τ- λεμφοκυττάρων. Ο HIV έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται γρήγορα και να εξαπλώνεται με το περιφερικό αίμα ταχύτερα από άλλους ιούς. Όσο αυξάνεται το ποσοστό του ιού που περνάει στο αίμα, τόσο πιο κοντά βρίσκεται ο ασθενής στην εκδήλωση της ασθένειας.
Είναι διαφορετικό να έχει κάποιος ΗIV από το να έχει AIDS;
Ο φορέας του ΗIV, δηλαδή ο οροθετικός, περνάει κάποια περίοδο, η οποία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο (περίπου 2-12 χρόνια), κατά την οποία δεν εκδηλώνει τα συμπτώματα της ασθένειας του AIDS. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής περιόδου δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Αυτό μπορεί να το κάνει από την πρώτη κιόλας στιγμή της μόλυνσης του.
Ποια είναι τα συμπτώματα της HIV λοίμωξης;
Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στο 87% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό HIV, εκδηλώνονται 2-4 εβδομάδες μετά την μόλυνση και μοιάζουν με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης (πυρετός, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, υπνηλία, εξάντληση). Τα συμπτώματα της πρωτολοίμωξης μπορεί να είναι παρόμοια και με συμπτώματα άλλων σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση ή η ηπατίτιδα, που είναι πιο διαδεδομένες και μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης το άγχος, ο φόβος και η ανασφάλεια μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα σε κάποιους ανθρώπους, ακόμα και αν δεν έχουν HIV.

Πώς μεταδίδεται ο ΗIV;

Ο HIV μεταδίδεται με:

 • Τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Το σεξ χωρίς τη χρήση προφυλακτικού είτε είναι κολπικό, στοματικό ή πρωκτικό αποτελεί τον κυριότερο τρόπο μετάδοσης του ιού. Και αυτό γιατί ο HIV βρίσκεται στο σπέρμα αλλά και στα κολπικά και τα τραχηλικά υγρά.
 • Τη λήψη μολυσμένου αίματος. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με σχετικά μεγάλη ποσότητα μολυσμένου αίματος, όταν αυτή πέσει σε μεγάλη ανοιχτή πληγή ή ουλή. Φυσικά μιλάμε για αρκετή ποσότητα αίματος και όχι π.χ. για λίγες σταγόνες πάνω σε παρανυχίδα.
 • Την κοινή χρήση αιχμηρών αντικειμένων, όπως με τις βελόνες tattoo και piercing καθώς και με την κοινή χρήση σύριγγας από τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.
 • Τον θηλασμό ή τον τοκετό, δηλαδή από τη μητέρα στο παιδί. Η μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο παιδί κατά τον τοκετό λέγεται περιγεννητική μετάδοση. Η μετάδοση κατά τον θηλασμό ή και πριν από τη γέννηση μέσω του πλακούντα, ονομάζεται κάθετη. Παρόλα αυτά, μια γυναίκα φορέας του ΗIV μπορεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί χωρίς HIV/AIDS. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ της μέλλουσας μητέρας και του γιατρού.

Πώς δεν μεταδίδεται ο ΗIV:

Μπορεί να έχεις ακούσει πολλά, σχετικά με τη μετάδοση του ιού. Κυκλοφορούν και μύθοι και αλήθειες. Ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι ο ιός μεταδίδεται με την κοινωνική επαφή. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δηλαδή δεν υπάρχει κίνδυνος να μολυνθείς αν:

 • Σφίξεις το χέρι κάποιου, τον αγκαλιάσεις ή τον φιλήσεις.
 • Φτερνιστεί κάποιος κοντά σου.
 • Κολυμπάς σε πισίνες.
 • Έρθεις σε επαφή με τον ιδρώτα ή το σάλιο κάποιου.
 • Χρησιμοποιείς κοινή τουαλέτα, ντους, πετσέτες, ξένα ποτήρια και πιάτα.

Ακόμη και αν υπάρχει αίμα, σπερματικά ή κολπικά υγρά σε αντικείμενο που χρησιμοποίησες, δεν υπάρχει κίνδυνος να μολυνθείς γιατί ο ιός καταστρέφεται όταν έλθει σε επαφή με τον αέρα ή με κάποια επιφάνεια.

Υπάρχει θεραπεία;

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για τον HIV. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος.

Μιας και αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα, είναι σημαντικό τα άτομα που δεν έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV να παραμείνουν αρνητικά και τα άτομα που έχουν μολυνθεί να παραμείνουν υγιή.

Για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον HIV, η ανάπτυξη των φαρμάκων έχει βοηθήσει στην αλλαγή της πορείας της νόσου. Κάποτε η μόλυνση με HIV σήμαινε βέβαιο θάνατο, αλλά η αντιρετροϊκή θεραπεία βοήθησε πολλούς ανθρώπους να επιμηκύνουν την διάρκεια και να βελτιώσουν το επίπεδo της ζωής τους.

Ο HIV είναι ένας ρετροϊός, γι’ αυτό τα φάρμακα που στοχεύουν σε αυτόν λέγονται αντιρετροϊκά. Υπάρχουν διαφορετικά είδη αντιρετροϊκών φαρμάκων, αλλά όλα λειτουργούν έτσι ώστε να καθυστερούν ή να εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού. Παρόλο που αυτά τα φάρμακα δεν είναι ικανά να σκοτώσουν τον ιό HIV, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα του ιού που κυκλοφορεί στο αίμα.

Όταν κάποιος αρχίζει αντιρετροϊκή θεραπεία, είναι σημαντικό να συζητά με τον γιατρό του τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν. Ο γιατρός θα κάνει μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων και βάση του επιπέδου του ιϊκού φορτίου και των CD4 κυττάρων και των τυχόν μεταλλάξεων του ιού, θα καθορίσει πότε πρέπει να ξεκινήσει η θεραπεία και με ποια φάρμακα.

Στο μέλλον, θα αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικά φάρμακα, που δεν θα επιτρέπουν στον ιό HIV να εισβάλλει στα λεμφοκύτταρα του ανθρώπου. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η επιστήμη υπόσχεται νέες κλινικές δοκιμές για νέα φάρμακα – συμπεριλαμβανομένου και ενός χαπιού την ημέρα – που θα μπορούν να εμποδίζουν τη λοίμωξη. Παρομοίως ειδικές κολπικές κρέμες που θα καταστρέφουν τον ιό, μπορεί να είναι αποτελεσματικές τα επόμενα χρόνια. Ως τότε η προσοχή και η προφύλαξη είναι τα ατομικά όπλα του καθενός και της καθεμιάς. Μας το υπενθυμίζει συνεχώς ο Ιπποκράτης με τη ρήση «το προλαμβάνειν μείζον εστί του θεραπεύειν»!

Προφυλακτικό

«Ντρέπομαι να το ζητήσω.»

«Av το έχω μαζί μου, θα νομίζει ότι είμαι εύκολη.»

«Την ξέρω καιρό, δεν έχει τίποτα.»

Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές. Η αλήθεια όμως είναι μία: Μόνο το προφυλακτικό μπορεί να σε προστατεύσει από το AIDS. Ακριβώς επειδή είναι το κυριότερο μέτρο προφύλαξης, δεν είναι ντροπή αλλά ζήτημα υγείας. Δεν έχει να κάνει με την ευκολία με την οποία κάνεις σεξ, αλλά με την ωριμότητα που δείχνεις απέναντι στους κινδύνους του. Δεν αφορά τη συναισθηματική οικειότητα αλλά τη ζωτική σου ασφάλεια. Γιατί ακόμη και το να γνωρίζεις κάποιον, καιρό δεν πιστο¬ποιεί ότι δεν είναι φορέας. Και αν όλα αυτά δεν αρκούν για να σε πείσουν σκέψου αυτό: Δεν αξίζει για κάτι που διαρκεί λίγα λεπτά να ρισκάρεις όλη σου τη ζωή. Άσε λοιπόν τις δικαιολογίες και βάλε προφυλακτικό. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Ποια είναι η σωστή χρήση του προφυλακτικού;

Απλές συμβουλές για ασφαλές σεξ:

Να χρησιμοποιείς προφυλακτικό από την αρχή και μέχρι το τέλος της σεξουαλικής επαφής, πριν έρθεις δηλαδή σε επαφή με τα προσπερματικά υγρά, το σπέρμα, τα κολπικά ή τραχηλικά υγρά. Να διαβάζεις τις οδηγίες που αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας.

 • Να δίνεις προσοχή και στην ποιότητα αλλά και στην ημερομηνία λήξης του προφυλακτικού.
 • Μην βάζεις το προφυλακτικό στην πίσω τσέπη του παντελονιού ή στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, γιατί λόγω της θερμότητας μπορεί να αλλοιωθεί.
 • Μην χρησιμοποιείς λιπαντικά, όπως βαζελίνη, γιατί έχουν ως βάση το λάδι που καταστρέφει το προφυλακτικό. Εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις κάποια ουσία, αγόρασε από το φαρμακείο κάποια εδική, υδατοδιαλυτή με βάση το νερό.
 • Καλύτερο είναι να αγοράζεις προφυλακτικά από φαρμακεία και σούπερ μάρκετ και όχι από περίπτερα, γιατί μπορεί να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο το καλοκαίρι ή δίπλα σε κάποια σόμπα τον χειμώνα.
 • Να ανοίγεις προσεκτικά το προφυλακτικό για να μην σκιστεί.

Ποιος πρέπει να κάνει την εξέταση για HIV;

Οι γενικές εξετάσεις αίματος δεν ανιχνεύουν τον ιό HIV ή τα αντισώματά του, για αυτό το λόγο απαιτείται μια ειδική εξέταση για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί.

Το πιο αξιόπιστο είδος εξέτασης είναι το 4ης γενιάς τεστ αίματος αντισωμάτων/αντιγόνου. Αυτό το τεστ ανιχνεύει αντισώματα και αντιγόνο στον ιό HIV αφού περάσουν 4 εβδομάδες (και μετά) από μια επικίνδυνη επαφή.

Το πιθανότερο είναι να γνωρίζεις την ύπαρξη του τεστ, αλλά να σε προβληματίζει η εχεμύθεια και το κόστος του. Και όμως το τεστ που γίνεται στα Κέντρα Ελέγχου του AIDS και σε άλλες δομές (που αναφέρονται παρακάτω) είναι δωρεάν, ανώνυμο και απολύτως εμπιστευτικό. Οπότε αν χρειαστεί να κάνεις την εξέταση  δεν υπάρχει κανένας λόγος για ανησυχίες και καθυστερήσεις.

Μην αναβάλεις λοιπόν το τεστ αν:

 • Έχεις σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό.
 • Χρησιμοποίησες προφυλακτικό αλλά έσπασε.
 • Έκανες κοινή χρήση αιχμηρού αντικειμένου.

Που θα κάνω εξετάσεις;

 • ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ AIDS
ΑΘΗΝΑ


ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ AIDS-ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», Τμήμα Ανοσολογίας Ιστοσυμβατότητας
Δ/ντρια Ανοσολογικού Τμήματος: κ. Χ. Παπαστεριάδη
Υπεύθυνη: κ. Α. Ψαρρά
Τηλ. 213 2041242 Fax: 210 7211022
Υψηλάντου 45-47, 106 76, Αθήνα
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ & AIDS ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΦΡ. & ΔΕΡΜ. ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ “ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ”
Υπεύθυνοι: κ. Ε. Παπαδογεωργάκη, Δ/ντρια Μικροβιολογικού Εργαστηρίου
κ. Μ. Βουνάτσου, Υπεύθυνη Χημικός Εργαστηρίου STDs & AIDS
Τηλ. 210 7249025, 7249026 / Fax: 210 7243579
Ι. Δραγούμη 5, 116 21, Ιλίσια
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ AIDS ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (*)
ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Υπεύθυνη: κ. Α. Ρουμελιώτου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής
Τηλ. 213 2010388 / Fax: 210 6467473
Λ.Αλεξάνδρας 196, 115 27, Αθήνα
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΡΕΤΡΟΪΩΝ (*)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Υπεύθυνος: κ. Α. Χατζάκης, Καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, Διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής
Τηλ. 210 7462090 / Fax. 210 7462190
Μ. Ασίας 75, 115 27, Αθήνα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ AIDS ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 
Υπεύθυνοι:  Ν. Μαλισιόβας, Καθηγητής Μικροβιολογίας ΑΠΘ
Λ. Σκούρα, Επικ. Καθηγήτρια Μικροβιολογίας ΑΠΘ
Τηλ. 2310 999177 Fax: 2310 999149
Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρικό Τμήμα – Σχολή Επιστημών Υγείας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 54 006, Θεσσαλονίκη
ΠΑΤΡΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ AIDS ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»
Υπεύθυνη: κ. Π. Γραμμένου, Δ/ντρια Μικροβιολογικού Εργαστηρίου
Τηλ. 2610 227974 ή 976 (έλεγχος για HIV) / 2610 639555 (έλεγχος για ηπατίτιδες και ΣΜΝ)
Τσερτίδου 1, 26000, Πάτρα
ΚΡΗΤΗ


ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ AIDS ΚΡΗΤΗΣ 
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ – ΠΑΝΑΝΕΙΟ»
Υπεύθυνοι: Α. Σφυριδάκη, Δ/ ντρια Αιμοδοσίας
Μ. Χουστουλάκη, Δ/ντρια Αιμοδοσίας
Τηλ. 2810 368482, 368042
Λεωφ. Κνωσσού, Ηράκλειο Κρήτης
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 


ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ AIDS
Ι.Κ.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Υπεύθυνος : Φ. Τζάρα, Αν. Δ/ντρια Μικροβιολογικού
Τηλ. 25510 20 403, 26810 / Fax. 25510 26213
Λεωφ. Μάκρης 29, 68 100, Αλεξανδρούπολη
(*)  Δεν δέχονται δείγματα εξωτερικών ασθενών, παρά μόνο κατόπιν παραπομπής από κάποιο
νοσηλευτικό ίδρυμα
 • ΑΛΛΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ AIDS

PRAXIS  - Δωρεάν – γρήγορο ανώνυμο τεστ

Στουρνάρη 57, Αθήνα – τηλ: 210 520 5200, E-mail: info@praksis.gr

Athens Check Point

Πιττακή 4, Μοναστηράκι – τηλ: 210 3310400  (http://athcheckpoint.gr/)
Πληροφορίες για την HIV λοίμωξηΠερισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τεστ, ή οποιαδήποτε απορία σχετικά με το AIDS, μην διστάσεις να μιλήσεις με τον ιατρό σου ή με κάποιον εκπρόσωπο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Αν ντρέπεσαι να κάνεις κάτι από τα δύο ή χρειάζεσαι απαντήσεις εδώ και τώρα, χρησιμοποίησε την τηλεφωνική γραμμή για το AIDS, που είναι ανώνυμη και απολύτως εμπιστευτική.

1.ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Αθήνας (Τηλ. κέντρο: 210-5212000)

 • ΚΕ.ΠΙΧ. Τηλ: 210 5212054 (24ωρη λειτουργία)
 • Γραφείο HIV και ΣΜΝ (08:00-16:00, εκτός αργιών και σαββατοκύριακων) Τηλ: 210 5212127-133
 • Συμβουλευτικός Σταθμός για το AIDS (09:00-15:00, εκτός αργιών και σαββατοκύριακων) Τηλ: 210 7239345
 • Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS (9:00-21:00, εκτός αργιών και σαββατοκύριακων) Τηλ: 210 7222222

2.  ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης (08:00-16:00, εκτός αργιών και σαββατοκύριακων) Τηλ: 2310 229139, 2310 243363

Κοινωνική Διάκριση Οροθετικών Ατόμων – Στίγμα

Το AIDS από την εμφάνιση του χρησιμοποιήθηκε ως μέσο κοινωνικού στιγματισμού και αποκλεισμού.

Ο φόβος μπροστά στην ασθένεια και τον θάνατο, ο φόβος μπροστά στο άγνωστο, η άγνοια γύρω από το AIDS, η άγνοια για την αιτιολόγηση της κατάστασης, την προβλεψημότητα της και την πορεία της, η μισαλλοδοξία, η έλλειψη ανοχής, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις σχετικά με διαφορετικούς τρόπους ζωής και διαφορετικές επιλογές, η προσκόλληση σε συντηρητικές παραδοσιακές ιδέες, η ανάγκη διαφοροποίησης, η ανάγκη αποστασιοποίησης από κάτι που θεωρείται επικίνδυνο και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ζωή, οδήγησαν πολύ γρήγορα στον στιγματισμό και την κοινωνική διάκριση των οροθετικών ατόμων.

Οι οροθετικοί σημειώνονται κοινωνικά ως, οι διαφορετικοί, αυτοί που δεν ανήκουν σε εμάς, αυτοί που φέρουν το κακό, αυτοί που είναι κακοί γιατί μπορούν να μολύνουν. Οι συνέπειες του στιγματισμού στα οροθετικά άτομα είναι πολύμορφες. Στο ψυχολογικό επίπεδο συνδυάζονται με κατάθλιψη, έλλειψη αυτοεκτίμησης, απελπισία. Στο κοινωνικό επίπεδο, ο στιγματισμός και οι προκαταλήψεις οδηγούν στην διάκριση των οροθετικών ατόμων και στον αποκλεισμό τους από κοινωνικές διεργασίες.

Πορεία και Εξέλιξη της Νόσου ΠαγκοσμίωςΔεν είναι γνωστό πότε ακριβώς εμφανίστηκε το AIDS. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι εμφανίστηκε κάποια στιγμή ανάμεσα στο 1926 και στο 1946, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι είχε μεταπηδήσει από τους χιμπατζήδες στους ανθρώπους ήδη από το 1675. Οι επιστήμονες υποψιάζονταν ότι ο ιός HIV είχε κάποια σχέση με τα θηλαστικά της Αφρικής πολύ πριν αποδειχθεί η σχέση του με τους χιμπατζήδες.

Η λοίμωξη HIV άρχισε να παίρνει τη μορφή επιδημίας στην Κεντρική Αφρική στις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Το AIDS εξαπλώθηκε ραγδαία στο Ζαΐρ, την Ουγκάντα και άλλα κράτη της Κεντρικής Αφρικής. Από την Αφρική, η ασθένεια φαίνεται ότι εξαπλώθηκε αργά στην Ευρώπη και στην Αϊτή και στις Η.Π.Α.

Όταν η Αμερικανική κυβέρνηση με σύντομη δημόσια ανακοίνωση ανέφερε μια παράξενη ασθένεια η οποία παρατηρήθηκε σε ομοφυλόφιλους άνδρες στο Λος Άντζελες, στις 5 Ιουνίου 1981, λίγοι άνθρωποι αντελήφθησαν το γεγονός. Τα πρώτα θύματα της νόσου (εννοούμε εδώ, τα πρώτα θύματα από τη στιγμή που έγινε αντιληπτή η νόσος στην Αμερική και στην Ευρώπη) ήταν νεαροί ομοφυλόφιλοι. Το γεγονός ότι οι πρώτοι ασθενείς του AIDS στην Αμερική και στην Ευρώπη ήταν άνδρες ομοφυλόφιλοι ή τοξικομανείς, οδήγησε στη δημιουργία της εντύπωσης ότι η νόσος συνδέεται με συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες (συνήθως περιθωριακές). Καθώς όμως αποδείχτηκε ότι η νόσος μεταδίδεται και με την ετεροφυλοφιλική ερωτική επαφή, αποδείχτηκε ταυτόχρονα και το γεγονός ότι το AIDS δε συνδέεται μόνο με τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Φαίνεται πως η επιστημονική πρόοδος δεν είναι αρκετή για την αναχαίτιση της επιδημίας. Η μορφή και η κλίμακα της επιδημίας εξαρτώνται από την κοινωνική ανισότητα και καθοδηγούνται από τις πολιτικές υποθέσεις και πρακτικές. Η ένδεια, η μεγάλης κλίμακας μετανάστευση, ο πόλεμος, το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες που δεν λαμβάνουν θεραπεία ευνοούν την επιδημία.

Πορεία και Εξέλιξη της Νόσου στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα της λοίμωξης HIV διαγνώσθηκε τον Οκτώβριο του 1983 και ήταν ένας φοιτητής από τη Ζάμπια.

Η δήλωση των κρουσμάτων AIDS ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1984. Είναι ανώνυμη, απόρρητη και υποχρεωτική σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Α1/6122/19-9-1986. Η δήλωση των κρουσμάτων AIDS, ήταν ο κυριότερος τρόπος παρακολούθησης της λοίμωξης HIV στην Ελλάδα. Η εξέλιξη όμως που πραγματοποιήθηκε στον τομέα των θεραπειών, μεγάλωσε το διάστημα ανάμεσα στη λοίμωξη HIV και στην εκδήλωση της νόσου AIDS . Το γεγονός κατέστησε αναγκαία την επέκταση του επιδημιολογικού συστήματος και τη δήλωση των οροθετικών ατόμων η οποία θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην παρακολούθηση της επιδημίας και στο σχεδιασμό των υπηρεσιών Υγείας και φροντίδας των οροθετικών ατόμων. Η δήλωση των οροθετικών ατόμων ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1998. Είναι ανώνυμη, απόρρητη και υποχρεωτική σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Β1/5295/7-8-1998.

Επιδημιολογικά δεδομένα για το 2011 και εκτιμήσεις για το 2012 στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS , με αφορμή το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το AIDS (23-25 Νοεμβρίου, Αθήνα), ο πρόεδρος της εταιρείας λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς επεσήμανε ότι από «τα στοιχεία των μονάδων Λοιμώξεων προκύπτει ότι για το 2012 αναμένουμε μια μεγάλη, συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το 2011, αύξηση των νέων κρουσμάτων HIV λοίμωξης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ο αριθμός νέων HIV λοιμώξεων στο τέλος του 2012 θα υπερβεί τις 1.250.

Το 2011 δηλώθηκαν 954 νέα περιστατικά, εκ των οποίων 820 (86,0%) ήταν άνδρες και 134 (14,0%) γυναίκες. Από τις περιπτώσεις που δηλώθηκαν για πρώτη φορά ως HIV+ το 2011, 62 (6,5%) άτομα είχαν ήδη εμφανίσει ή ανέπτυξαν κλινικά AIDS εντός του συγκεκριμένου έτους. Tο 35,6% των περιστατικών ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, το 25,3% ήταν Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ), ενώ στο 23,1% των δηλωθέντων περιπτώσεων δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος μετάδοσης του ιού. Το 2011, υπήρξαν και 4 περιπτώσεις κάθετης μετάδοσης του HIV. Επίσης, σε ένα περιστατικό αλλοδαπής εθνικότητας, αναφέρεται ως πιθανός τρόπος μετάδοσης του HIV η μετάγγιση μολυσμένου αίματος σε χώρα του εξωτερικού. Η πλειονότητα των δηλωθέντων περιπτώσεων αφορά σε άτομα ηλικίας 25-44 ετών. Τα περισσότερα περιστατικά, τόσο στους άνδρες (23,3%) όσο και στις γυναίκες (26,1%), ήταν ηλικίας 30-34 ετών κατά τη δήλωση.

Συντακτική ομάδα:  Δανεσής Θοδωρής (Κοινωνικός Λειτουργός, ΤΕ)

Δολιανίτη Λουκία  (Νοσηλεύτρια, ΠΕ)

Παρασκευά Μαρία (Κοινωνιολόγος-Ιστορικός, ΠΕ)

Info: draseiskenk@hotmail.gr , Τηλ.: 27570-22950

                                   ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Ενταγμένες ΠράξειςΚΕΠ

ΚΕΠ Λεωνιδίου
2757022235-6
d.leonidiou@kep.gov.gr


ΚΕΠ Τυρού
2757360126
d.tirou@kep.gov.gr
Ενημέρωση για Αλκoόλ