Get Adobe Flash player
Agenda
  • Events are coming soon, stay tuned!

Οι μαυροπίνακες φεύγουν! Οι διαδραστικοί πίνακες έρχονται!

Σχολεία της περιοχής μας έχουν εξοπλιστεί με διαδραστικούς πίνακες, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο «Πρόγραμμα πιλοτικής εισαγωγής διαδραστικών συστημάτων και συναφούς εξοπλισμού στην τάξη για μία ψηφιακά υποστηριζόμενη διδασκαλία».

Ο διαδραστικός πίνακας είναι μία οθόνη που λειτουργεί με την αφή. Τοποθετείται στη θέση του παραδοσιακού κλασικού πράσινου πίνακα, συνδέεται με φορητό υπολογιστή και προτζέκτορα και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να γράφουν σημειώσεις, περιλήψεις και να τις προβάλλουν στον πίνακα έχοντας τη δυνατότητα προβολής φωτογραφιών αλλά και βίντεο, αφού στο πλάι υπάρχουν και ηχεία καθώς και τη δυνατότητα επίλυσης ασκήσεων.

Ο πίνακας έχει τη δυνατότητα να προβάλει ότι έχει αποθηκευμένο στο σκληρό του δίσκο ο υπολογιστής και συνοδεύεται με το δικό του εκπαιδευτικό λογισμικό. Το λογισμικό του είναι μία θεματική συλλογή με εικόνες, μικρά βίντεο σε μορφή flash, δραστηριότητες, γράμματα, αριθμοί με εκφώνηση ή όχι, χάρτες και άλλο υλικό, το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται από το διαδίκτυο, για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, γλώσσας, μαθηματικών, ιστορίας, τέχνης κ.ά.

Οι μαθητές μπορούν να γράφουν ή να σχεδιάζουν με το δάκτυλο, ή με ειδικά πενάκια. Με τους διαδραστικούς πίνακες ο εκπαιδευτικός μπορεί να γράφει με τους μαρκαδόρους όπως σε ένα παραδοσιακό πίνακα, να αποθηκεύει στη μνήμη του υπολογιστή το μάθημά του σε μορφή βίντεο ή διαδοχικών εικόνων, να πραγματοποιεί παρουσιάσεις, να προβάλει ταινίες και με τη βοήθεια των μαρκαδόρων να γράφει ή να επισημαίνει ότι χρειάζεται πάνω στο προβαλλόμενο υλικό χωρίς να το αλλοιώνει.

Στον πίνακα προβάλλεται το σχολικό βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή, όπως προσφέρεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Πάνω στο βιβλίο και χρησιμοποιώντας το μολύβι / ποντίκι blue tooth ο δάσκαλος και οι μαθητές γράφουν, σημειώνουν, λύνουν ασκήσεις.

Παράλληλα, ο δάσκαλος μπαίνει στο Διαδίκτυο και επιλέγει βίντεο ή εικόνες που συμπληρώνουν τα εποπτικά μέσα καθώς και όσα αναφέρονται στα σχολικά εγχειρίδια. Έτσι οι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν απερίσπαστοι το δάσκαλο χωρίς να υποχρεώνονται να σημειώνουν, αφού μπορούν να πάρουν στο σπίτι μια εκτύπωση όσων κατεγράφησαν στον πίνακα ή σε ηλεκτρονική μορφή στο βίντεο παράδοσης, ώστε να κάνουν επανάληψη.

Με αυτόν τον πρωτοποριακό τρόπο διδασκαλίας οι μαθητές στην τάξη προσέχουν περισσότερο, συμμετέχουν ενεργά, εργάζονται ομαδικά και δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά, ακόμα και σε αυτά με λιγότερη αυτοεκτίμηση να συμμετέχουν χωρίς το βάρος της απόρριψης.

Για να λειτουργήσει ένας διαδραστικός πίνακας στο περιβάλλον μιας αίθουσας διδασκαλίας απαιτείται ένας Η/Υ και ένας βιντεοπροβολέας (data projector) o οποίος προβάλει τα περιεχόμενα του Η/Υ επάνω στον πίνακα. Τι μπορεί να κάνει όμως ένας διαδραστικός πίνακας; Γιατί μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά την εκπαιδευτική διαδικασία; Κύριο μέλημα ενός διαδραστικού πίνακα είναι να προσφέρει στον εκπαιδευτή-δάσκαλο τη δυνατότητα να χειρίζεται έναν Η/Υ από τον πίνακα, χωρίς να χρειάζεται να έχει επαφή με τα συνήθη χειριστήρια ενός Η/Υ όπως π.χ ποντίκι και πληκτρολόγιο. Με τον τρόπο αυτό ο εκπαιδευτής έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδρά με μια παρουσίαση, μια εφαρμογή εκπαιδευτικού λογισμικού, με το διαδίκτυο ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή με χρήση μόνο του πίνακα προσελκύοντας στο μέγιστο δυνατό την προσοχή και το ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων. Επιπρόσθετα μέσα από ειδικές εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί για την εκπαιδευτική κοινότητα υπάρχουν καταπληκτικά εργαλεία για την παρουσίαση και εμπέδωση εκπαιδευτικών θεμάτων για κάθε εκπαιδευτικό αντικείμενο. Επάνω σε οποιαδήποτε εφαρμογή ο εκπαιδευτής μπορεί να προσθέσει χειρόγραφα σχόλια, να αποθηκεύσει και να εκτυπώσει οτιδήποτε εμφανίζεται στον διαδραστικό πίνακα με το πάτημα ενός πλήκτρου!

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών του Δήμου Νότιας Κυνουρίας κ. Εμμανουήλ Δολιανίτη (Αντιδημάρχου) και την υπεύθυνη για την Παιδεία κ. Σοφία Γολεγού – Τριανταφύλλου / Δημοτική Σύμβουλο και Συνταξιούχο Εκπαιδευτικό, η παιδαγωγική επίδραση των διαδραστικών πινάκων είναι:

Αύξηση ενθουσιασμού και ενδιαφέροντος.

Περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή και συνεργασία.

Ανάπτυξη κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων.

Λιγότερες σημειώσεις μέσα στην τάξη.

Αυξημένη ανταπόκριση και δυνατότητα αφομοίωσης σύνθετων εννοιών.

Καλύτερη εκμάθηση για παιδιά με διαφορετικά στυλ μάθησης (Ακουστικό, Οπτικό, Κιναισθητικό).

Αύξηση αυτοπεποίθησης.

Το υπουργείο Παιδείας, με στόχο την άμεση αξιοποίηση των διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας, θα ορίσει κατ’ αρχάς, έναν εκπαιδευτικό από κάθε σχολείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα Π78 – «Πρόγραμμα πιλοτικής εισαγωγής διαδραστικών συστημάτων και συναφούς εξοπλισμού στην τάξη για μία ψηφιακά υποστηριζόμενη διδασκαλία», σε θέματα εκπαιδευτικής αξιοποίησης των συστημάτων αυτών στην τάξη. Ο εκπαιδευτικός αυτός θα λειτουργήσει μέσα στο σχολείο του ως «πολλαπλασιαστής» των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτήσει στην εν λόγω επιμόρφωση για τους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς.

Στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας οφείλουμε να κάνουμε ένα ακόμη εκπαιδευτικό βήμα μπροστά! Πάμε όλοι μαζί να το πετύχουμε.

07-03-2011

ΓΙΑΝΝΗΣ Η. ΜΑΡΝΕΡΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Ενταγμένες ΠράξειςΚΕΠ

ΚΕΠ Λεωνιδίου
2757022235-6
d.leonidiou@kep.gov.gr


ΚΕΠ Τυρού
2757360126
d.tirou@kep.gov.gr
Ενημέρωση για Αλκoόλ