Get Adobe Flash player
Agenda
  • Events are coming soon, stay tuned!

Το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Στις 7 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:00΄, θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με βασικούς εισηγητές τους κ.κ Κώστα Σκανδαλίδη – Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Πέτρο Τατούλη – Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Η ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο «Αποστολοπούλειο» Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης και είναι ανοικτή στο κοινό.

Στη συνεδρίαση αυτή θα παρουσιαστούν οι προτάσεις και το πλαίσιο του Υπουργείου και της Περιφέρειας για τη δημιουργία «καλαθιού τοπικών αγροτικών προϊόντων» στην Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το αγροτικό καλάθι, πρέπει να περιλαμβάνει τρεις «κατηγορίες» προϊόντων. Προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό (π.χ κρασί, λάδι), προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε περιοχής και προϊόντα που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες της Περιφέρειας.

Έτσι απαιτείται να οργανωθεί ισχυρό Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει εξειδικευμένα μέτρα με βάση τις τοπικές ανάγκες και στόχο να δημιουργηθεί ένα αγροδιατροφικό πρότυπο για αυτοκατανάλωση αλλά και για εξαγωγή. Γιατί δεν φτάνει μόνο να παράγονται ποιοτικά προϊόντα, αλλά πρέπει αυτά να προωθούνται κατάλληλα, για να πωλούνται και να καταναλώνονται. Ελληνικά αγροτικά προϊόντα με εξαγωγική δύναμη μπορούν να υποκαταστήσουν τις εισαγωγές, κλείνοντας την ψαλίδα του ελλείμματος που έχει προκύψει στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων.

Οι πόροι για τη χρηματοδότηση του προγράμματος θα πρέπει να προκύψουν από την ανακατανομή στην Περιφέρεια των χρημάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και να διατεθούν στοχευμένα για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων του καλαθιού.

Στη σύσκεψη πρέπει να γίνει μνεία για τα αγροτικά προϊόντα που αποτελούν «σήμα κατατεθέν» του κάθε νομού και να συζητηθούν τα προβλήματα και οι προοπτικές ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας της Πελοποννήσου.   Συγκεκριμένα να προσδιοριστούν οι αγροτικοί «θησαυροί» της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, όπως τα εσπεριδοειδή, το ελαιόλαδο, η μαύρη σταφίδα,  το κρασί, τα εξαγώγιμα σταφύλια, το μέλι, τα κηπευτικά θερμοκηπίου (τομάτα κ.λ.π), η τσακώνικη μελιτζάνα κ.λ.π.

Πολύτιμο για τους αγρότες είναι να ενταχθούν στο καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Πελοποννήσου και παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα όπως το μέλι, το τυρί, οι χυλοπίτες, τα παξιμάδια, τα άγρια χόρτα, τα βότανα (π.χ ρίγανη).

Η οργάνωση και η λειτουργία Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, που θα περιλαμβάνει εξειδικευμένα μέτρα με βάση τις τοπικές ανάγκες και στόχο να δημιουργηθεί ένα αγροδιατροφικό πρότυπο για αυτοκατανάλωση αλλά και για εξαγωγή, απαιτεί μια σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων, όπως:

  • Μελέτη για νέες καλλιέργειες και αγροτικές δράσεις.
  • Υποστήριξη των αγροτών μέσα από περιφερειακά προγράμματα «μικρών σχεδίων βελτίωσης».
  • Ενημέρωση των αγροτών και των καταναλωτών.
  • Έλεγχος της αγοράς για τα καρτέλ, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, ώστε να προστατεύονται οι αγρότες αλλά και οι καταναλωτές.
  • Προώθηση των τοπικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά.
  • Κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής (οδοποιία, σιδηρόδρομος, εξηλεκτρισμός, εγγειοβελτιωτικά, φράγματα, βελτιώσεις βοσκότοπων κ.λπ).
  • Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Συμμετοχή του καλαθιού των πελοποννησιακών αγροτικών προϊόντων, στις εθνικές και διεθνείς εκθέσεις διατροφής.
  • Σύνδεση του καλαθιού των πελοποννησιακών αγροτικών προϊόντων με την στρατηγική για την Τουριστική Ανάπτυξη.

Το καλάθι των αγροτικών προϊόντων, αποτελεί μια ουσιαστική ενεργητική πολιτική, η οποία σε συνδυασμό με την προώθηση της βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας, των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π), των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε) και τη δυνατότητα ενίσχυσης της αγροτικής επιχειρηματικότητας με χαμηλότοκα δάνεια μέσω του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία και ενίσχυση των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και των καλλιεργειών.

Σημαντική παρέμβαση για την προώθηση του καλαθιού των αγροτικών προϊόντων είναι να αναληφθεί πρωτοβουλία από την Περιφέρεια για τη δημιουργία περιφερειακής καταναλωτικής συνείδησης, παράλληλα με την εξελισσόμενη εθνική καταναλωτική συνείδηση, ώστε να μάθουν οι Πελοποννήσιοι και οι ΄Ελληνες να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα ακόμα κι αν είναι λίγο πιο ακριβά. «Χρειαζόμαστε αγροτικά προϊόντα που να υποκαταστήσουν τις εξαγωγές και να έχουν εξαγωγική δυναμική».

04-02-2011

ΓΙΑΝΝΗΣ Η. ΜΑΡΝΕΡΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Ενταγμένες ΠράξειςΚΕΠ

ΚΕΠ Λεωνιδίου
2757022235-6
d.leonidiou@kep.gov.gr


ΚΕΠ Τυρού
2757360126
d.tirou@kep.gov.gr
Ενημέρωση για Αλκoόλ