Get Adobe Flash player
Agenda
 • Events are coming soon, stay tuned!

1ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Υ/Β ΑΛΙΕΙΑΣ «ΟΡΦΟΣ 2011″ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

ΜΗΝΥΜΑ:

«Αγωνιζόμαστε κατά της μείωσης του ιχθυοπληθυσμού και της πενίας των αλιευμάτων στον Αργολικό Κόλπο».

«Διεκδικούμε την εκπόνηση μελέτης, για την αναγέννηση του θαλάσσιου Περιβάλλοντος στον Αργολικό Κόλπο, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με Προγραμματική Σύμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου».

Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και οι Σύλλογοι Αλιέων του Δήμου Νότιας Κυνουρίας συσκέπτονται για να διοργανώσουν, για πρώτη φορά φέτος,  πρωτάθλημα υποβρύχιας αλιείας με την ονομασία «Ορφός (τσακώνικη ονομασία του ροφού) » και φιλοδοξούν να το καταστήσουν μία από τις πιο όμορφες συναντήσεις των ψαροκυνηγών, που αγαπούν το υποβρύχιο ψάρεμα και το αγωνιστικό ψαροτούφεκο.

Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, στο 2ήμερο … & …./…/2011.

Είναι αγώνας ανοιχτών συμμετοχών.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και χρειάζεται να έχουν ισχύουσα άδεια ερασιτεχνικής αλιείας και ιατρική βεβαίωση ή αθλητικό δελτίο (ΕΟΥΔΑΑ).

Όσοι δεν διαθέτουν αθλητικό δελτίο και επιθυμούν να βγάλουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα του διοργανωτή, ο οποίος θα αναλάβει να βοηθήσει για την έκδοσή της. Χρειάζεται επίσκεψη σε γιατρό, φωτοτυπία ταυτότητας και τρεις φωτογραφίες).

Θα απονεμηθούν έπαθλα στις τρεις πρώτες ομάδες της βαθμολογίας, στην ομάδα με τα περισσότερα έγκυρα αλιεύματα και στην ομάδα με το μεγαλύτερο ψάρι του αγώνα.

Τα αλιεύματα θα προσφερθούν δωρεάν στον Παιδικό Σταθμό, στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης και στο Κοντορούπειο Γηροκομείο του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Λόγω του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων να συμμετέχουν, ορίζεται σαν ανώτατος αριθμός οι 50 ομάδες (ζευγάρια) και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας σε σχέση με τις δηλώσεις.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ

(θα προσδιοριστούν από τον διοργανωτή).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΑ

(θα καταρτιστεί από τον διοργανωτή).

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

«ΟΡΦΟΣ 2011″.

[ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ με βάση τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Α)].

ΑΡΘΡΟ 1: Ορισμός.

1.1. Το Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας, είναι αγώνας στον οποίο αθλητές συναγωνίζονται στο υποβρύχιο ψάρεμα. Το πρωτάθλημα διεξάγεται μια φορά κάθε δύο χρόνια, σε δύο (2) αγωνιστικές ημέρες, με τους όρους Α’ ή Β΄ των άρθρων 9 και 10 του παρόντος. Για να γίνει έγκυρο πρωτάθλημα πρέπει κατ’ ελάχιστον να λάβουν χώρα τα στο άρθρο 7 του παρόντος οριζόμενα.

1.2. Υποβρύχια αλιεία σημαίνει σύλληψη ζώντων ειδών ψαριών. Η υποβρύχια αλιεία γίνεται με ελεύθερη κατάδυση βασιζόμενη αποκλειστικά στις φυσικές δυνατότητες και δυνάμεις του αθλητή, χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια τρίτου και με την χρήση ειδικού εξοπλισμού.

1.3. Το Πρωτάθλημα είναι ατομικό. Συμμετέχουν αθλητές ναυτικών ομίλων ή μέλη αλιευτικών συλλόγων, με αθλητικό δελτίο της Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Α., θεωρημένο πρόσφατα (έως ένα εξάμηνο) από γιατρό. Οι αθλητές είναι άνω των 18 ετών με οποιαδήποτε ιθαγένεια. Η άθροιση των βαθμολογιών των αθλητών δίδει την ομαδική βαθμολογία τους στο πρωτάθλημα.

ΑΡΘΡΟ 2: Ανάθεση και Προκήρυξη Αγώνων.

2.1. Ο αγώνας γίνεται μία φορά κάθε δεύτερο ημερολογιακό έτος, με ευθύνη της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και των Συλλόγων Αλιέων του Δήμου Νότιας Κυνουρίας (διοργανωτής). Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του αγώνα ορίζονται με βάση το πρόγραμμα της CMAS, ώστε να μην συμπέσουν με διεθνείς αγώνες. Αλλαγή στην ημερομηνία του αγώνα και στο πρόγραμμα επιτρέπεται μόνο για λόγους ανωτέρας βίας ή λόγω σύμπτωσης με διεθνείς αγώνες, οι οποίοι ορίστηκαν μετά τον καθορισμό του πρωταθλήματος.

2.2. Οι φορείς διενέργειας του πρωταθλήματος οφείλουν να μεριμνήσουν από κοινού για να λάβουν την άδεια διεξαγωγής του αγώνα από τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια, Λιμεναρχείο κ.λ.π) και να συντάξουν και να δημοσιοποιήσουν την προκήρυξη για τη διεξαγωγή του αναληφθέντα αγώνα σύμφωνα με τους όρους του παρόντος.

2.3. Η διεξαγωγή του αγώνα μπορεί ανάλογα με την προκήρυξη του να διεξαχθεί με δύο τρόπους: Τους όρους διεξαγωγής Α του άρθρου 9 ή τους όρους διεξαγωγής Β του άρθρου 10 κατωτέρω.

2.4. Η προκήρυξη του αγώνα πρέπει να:

Α. Περιέχει τον κανονισμό και τον τόπο διεξαγωγής του αγώνα.

Β. Έχει φτάσει στους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής.

Γ. Περιέχει αυστηρά συγκεκριμένες σε όρια, τράπεζες αγώνα, που θα χρησιμοποιηθούν κατά τις αγωνιστικές ημέρες του αγώνα καθώς και αναπληρωματικές σε περίπτωση κακοκαιρίας. Οι τράπεζες με τoν χαρακτηρισμό τους ως βασικών και αναπληρωματικών, αποτυπώνονται με απόλυτα σαφή σημείωση σε ναυτικό χάρτη.

Δ. Προβλέπει τα της διάθεσης των αλιευμάτων.

E. Προβλέπει εξαιρέσεις από τα ελάχιστα βάρη ή τα επιτρεπόμενα προς αλίευση είδη κατ’ άρθρο 13 του παρόντος.

ΑΡΘΡΟ 3: Δηλώσεις Συμμετοχής και επίσκεψη τραπεζών αγώνα.

3.1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι όμιλοι, οι σύλλογοι, οι ενώσεις, κ.λ.π, που είναι γραμμένοι στη δύναμη της Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Α και οι αθλητές τους έχουν αθλητικό δελτίο της Ε.Ο.Υ.Δ..Α.Τ.Κ.. Η δήλωση συμμετοχής τους στον αγώνα του Πρωταθλήματος πρέπει να στέλνεται και να φθάνει στον διοργανωτή 15 ημέρες τουλάχιστον πριν την έναρξη του αγώνα. Κάθε ομάδα έχει αρχηγό και αποτελείται από έναν (1) έως τέσσερις (4) βασικούς αθλητές και προαιρετικά έναν αναπληρωματικό.

3.2. Κατά την περίοδο από την αρχή της 6ης ημέρας έως το τέλος της δεύτερης ημέρας πριν τον αγώνα, η οποία θα είναι η επίσημη περίοδος αναγνώρισης των τραπεζών, οι διοργανωτές θα πρέπει να έχουν οριοθετήσει τις τράπεζες του αγώνα με τοποθέτηση πλωτήρων στα όριά τους, ώστε αυτές να είναι απολύτως διακριτές για τους επισκεπτόμενους αυτές. Για κανένα λόγο δεν θα μπορούν τα όρια των τραπεζών να τροποποιηθούν μετά την επίσημη σήμανσή τους για την επίσημη περίοδο αναγνώρισης. Η αναγνώριση των τραπεζών απαγορεύεται στους διαγωνιζομένους κατά την προηγούμενη της έναρξης του αγώνα ημέρα. Από την ημέρα προκήρυξης του αγώνα, οι αθλητές απαγορεύεται να ψαρεύουν μέσα στην τράπεζα, ή να φέρουν ψαροντούφεκα μέσα στο νερό ή να χρησιμοποιούν κάθε τύπου αναπνευστικές συσκευές ή/και ηλεκτρικά SCOOTER βυθού.

3.3. Οι παραβαίνοντες τις απαγορεύσεις αυτές δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα, χωρίς να αποκλείονται και περαιτέρω κυρώσεις.

3.4. Η αναγνώριση των τραπεζών είναι σε κάθε περίπτωση ελεύθερη και πριν από την έναρξη της επίσημης περιόδου αναγνώρισης.

ΑΡΘΡΟ 4: Εξοπλισμός και γενικοί όροι διεξαγωγής αγώνα.

4.1. Οι αγωνιζόμενοι επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τον κάτωθι εξοπλισμό: Ένα ή περισσότερα ψαροντούφεκα, τα οποία όμως πρέπει να οπλίζουν μόνο με την μυϊκή δύναμη. Αυτά μπορούν να είναι αεροβόλα, ελατηρίου ή με λάστιχα. Επίσης επιτρέπεται η χρήση γάντζου, εναλλακτικών καμακιών, αιχμών, τριαινών, λάστιχων κ.λ.π., πέδιλων, μάσκας, αναπνευστήρα, ζώνης βαρών, έρματος, μαχαιριού, προστατευτικής στολής υγρού τύπου. Επιτρέπεται η χρήση βαθύμετρου στη διάρκεια του αγώνα, επίσης η χρήση GPS, ή άλλων ηλεκτρονικών οργάνων πλοήγησης, οι πυξίδες και τα κιάλια.

4.2. Απαγορεύεται η χρήση άλλων αλιευτικών εργαλείων ή και απλής «μαλάγρας». Απαγορεύεται η χρήση χημικών ουσιών ή χόρτων (φλόμος).

4.3. Η χρήση πλωτήρα έντονου χρώματος και όγκου 10 λίτρων ή συνοδευτικής πλωτής σχεδίας με ιστό ύψους τουλάχιστον 50 εκ., στον οποίο θα είναι προσαρτημένη η διεθνής σημαία των καταδύσεων, είναι υποχρεωτική για κάθε αθλητή. Η σύνδεση του πλωτήρα ή της σχεδίας γίνεται όπου κρίνει ο κάθε αθλητής κάθε στιγμή (στη ζώνη, σε ποντιζόμενο βάρος, στο όπλο κ.λ.π.). Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι αθλητές επιτρέπεται να ποντίζουν τον πλωτήρα τους, εφόσον δεν κινούνται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων από αυτόν.

4.4. Η χρήση ψαροκρεμάστρας στη ζώνη από τους αθλητές απαγορεύεται. Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση του οπλισμένου όπλου στον πλωτήρα και μέσα στο σκάφος.

4.5. Οι αθλητές απαγορεύεται να βοηθούνται στην προσπάθειά τους για τη σύλληψη των ψαριών από οποιονδήποτε τρίτο. Ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, απαγορεύονται η ανέλκυση του έρματος και η όπλιση του όπλου από τρίτους.

4.6. Οι αγωνιζόμενοι οφείλουν να απέχουν από οποιαδήποτε παρενόχληση, με οποιοδήποτε τρόπο, άλλου αθλητή. Ενδεικτικά αναφέρεται η επαφή με το συναθλητή ή τον εξοπλισμό του στην επιφάνεια ή το βυθό.

4.7. Σε περίπτωση ορατότητας κατώτερης των 4 μέτρων, απαγορεύεται στους διαγωνιζόμενους να πλησιάζουν μεταξύ τους σε απόσταση μικρότερη των 10 μ στην επιφάνεια. Αν η ορατότητα ξεπερνά τα 4 μέτρα, δεν υπάρχει όριο απόστασης μεταξύ των αθλητών.

4.8. Απαγορεύεται η ανταλλαγή αλιευμάτων μεταξύ των αθλητών, είτε ανήκουν στον ίδιο, είτε σε διαφορετική ομάδα ο καθένας.

4.9. Απαγορεύεται η παράδοση στον κριτή αλιευμάτων που δεν ήταν κατά τη σύλληψη ελεύθερα ή ήταν νεκρά ή αλιευμάτων που συνελήφθησαν με μη εγκεκριμένο εξοπλισμό.

4.10. Απαγορεύεται στη διάρκεια του αγώνα ένας αθλητής, μέσα στο νερό, να κρατηθεί απ’ ευθείας ή με σχοινί από σκάφος που κινείται.

4.11. Απαγορεύεται προ της ενάρξεως του αγώνα η σήμανση σημείων της τράπεζας του αγώνα με σημαδούρες ή άλλα μέσα πλωτά ή βυθιζόμενα, ώστε να γίνεται ευχερέστερη η άμεση επισήμανσή τους.

4.12. Απαγορεύεται η χρήση καθαρού οξυγόνου 1 ώρα πριν και καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Εφόσον κατά τη διάρκεια του αγώνα παραστεί ανάγκη χορήγησης καθαρού οξυγόνου σε αθλητή, αυτός απαγορεύεται να αγωνιστεί ξανά την ίδια ημέρα αγώνα.

4.13. Απαγορεύεται οι βάρκες των αθλητών να εξέλθουν της τράπεζας του αγώνα κατά τη διάρκειά του πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας.

4.14 Απαγορεύεται οι αθλητές να αλιεύουν εκτός των ορίων της τράπεζας του αγώνα.

4.15. Απαγορεύεται οι αθλητές να εγκαταλείπουν χωρίς πρόθεση ανέλκυσης μεταλλικά έρματα στο βυθό καθώς η πράξη αυτή μολύνει το θαλάσσιο περιβάλλον.

4.16. Η ποινή για τους παραβάτες των παραγράφων 4.1, 4.2, 4.8, 4.9, 4.11, 4.12 και 4.14 του παρόντος άρθρου είναι αποκλεισμός, ενώ για τους παραβάτες των υπολοίπων παραγράφων είναι κατά σειρά αφαίρεση 5 βαθμών από την τελική βαθμολογία του άρθρου 14 του παρόντος στην πρώτη παραβίαση και στην επόμενη παραβίαση μηδενισμός για τη συγκεκριμένη ημέρα αγώνα. Όταν αθλητής αποκλειστεί μετά την έναρξη του αγώνα, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τον αναπληρωματικό.

ΑΡΘΡΟ 5: Αναπληρωματικοί.

Δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση αθλητή με τον αναπληρωματικό κατά τη διάρκεια του αγώνα. Μετά το πέρας της πρώτης ημέρας διεξαγωγής, ο αρχηγός κάθε ομάδας μπορεί να αποφασίσει να αντικαταστήσει τον έναν από τους συμμετέχοντες την πρώτη ημέρα με τον αναπληρωματικό, ο οποίος θα αγωνισθεί τη δεύτερη ημέρα ως μέλος της ομάδας. Σε αυτήν την περίπτωση, όλοι οι αγωνισθέντες αθλητές θα μνημονευθούν στην ατομική βαθμολογία και η βαθμολογία της ομάδας θα προκύψει κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 15 κατωτέρω. Η ανωτέρω αντικατάσταση θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στον αλυτάρχη των αγώνων μία τουλάχιστον ώρα πριν την έναρξη διεξαγωγής του αγώνα τη δεύτερη ημέρα. Δεν επιτρέπεται αντικατάσταση σε περίπτωση αποκλεισμού αθλητή για παράβαση του κανονισμού πλην της περίπτωσης της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του παρόντος.

ΑΡΘΡΟ 6: Συγκέντρωση αρχηγών – αθλητών – χειριστών.

Την παραμονή του αγώνα (βάσει της προκήρυξης) πραγματοποιούνται χωριστά ή ταυτόχρονα τα εξής:

Α. Συγκέντρωση αρχηγών ομάδων, όπου κατατίθενται στον Αλυτάρχη οι εξουσιοδοτήσεις, τα αθλητικά δελτία (με πρόσφατη εντός εξαμήνου ιατρική βεβαίωση).

Β. Συγκέντρωση χειριστών σκαφών, κριτών – αρχηγών ομάδων και δυτών ασφαλείας (αν υπάρχουν βάσει του άρθρου 20 του παρόντος, αυτοδυτών όπου δίνονται επεξηγήσεις και αναλύονται τα καθήκοντα ενός εκάστου.

Γ. Συγκέντρωση αθλητών όπου δίδονται διευκρινήσεις επί του κανονισμού. Η συγκέντρωση των αθλητών γίνεται πρώτη και λήγει το νωρίτερο δυνατό ώστε να αποχωρήσουν για ξεκούραση.

Δ. Γίνεται ένα, εικοσάλεπτης το πολύ διάρκειας, ενημερωτικό σεμινάριο διάσωσης θύματος υποξίας από συναθλητή και χειρισμών μεταφοράς σε βάρκα και πρώτων βοηθειών, από ειδικευμένα άτομα για όλους τους αθλητές του αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 7: Διάρκεια του αγώνα.

7.1. Ο αγώνας του Πρωταθλήματος υποβρυχίου κυνηγίου διαρκεί δύο (2) αγωνιστικές ημέρες, με διάρκεια πέντε (5) ώρες ημερησίως. Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι αθλητές έχουν το δικαίωμα να αναπαύονται κατά βούληση.

7.2. Η κάθε αγωνιστική ημέρα μπορεί να διακοπεί για λόγους ανωτέρας βίας ή ασφαλείας από τον Αλυτάρχη και μόνο. Η κάθε αγωνιστική ημέρα είναι έγκυρη εφόσον έχουν συνολικά συμπληρωθεί το 1/2 του προβλεπόμενου χρόνου αυτής. Ο αγώνας είναι έγκυρος, μόνο αν συνολικά έχουν διεξαχθεί 5 ώρες έγκυρου αγώνα, είτε σε μία έγκυρη ημέρα είτε σε δύο έγκυρες ημέρες. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο αγώνας δεν είναι έγκυρος και επαναλαμβάνεται εντός της επομένης εβδομάδος στις ίδιες τράπεζες. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν καταστεί εφικτή και πάλι η έγκυρη διεξαγωγή του αγώνα, η διεξαγωγή του προκηρύσσεται εκ νέου από τους διοργανωτές, κατά τα στο άρθρο 2 του παρόντος οριζόμενα.

7.3. Αρμόδιος για την τήρηση της ώρας ενάρξεως και λήξεως των αγώνων είναι ο Αλυτάρχης ο οποίος την αναγγέλλει με δυνατά ηχητικά σήματα ή αν το κρίνει απαραίτητο και με φωτεινά σήματα.

ΑΡΘΡΟ 8: Μέτρα Ασφαλείας.

8.1. Οι αθλητές πρέπει να έχουν αθλητικό δελτίο Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Α πρόσφατα θεωρημένο από ιατρό (εντός εξαμήνου), για να γίνουν δεκτοί στον αγώνα. Οι όμιλοι που εκδίδουν το δελτίο, είναι αρμόδιοι για τον πλήρη ιατρικό έλεγχο των αθλητών τους, που στέλνουν στον αγώνα.

8.2. Αυτοδύτες ασφαλείας υπάρχουν τουλάχιστον δύο, στο σκάφος του αλυτάρχη ή σε άλλο σκάφος ασφαλείας, με πλήρη εξοπλισμό και με ειδικότητα για βαθιές καταδύσεις. Αυτοί οφείλουν να είναι έτοιμοι για κατάδυση το γρηγορότερο δυνατόν, αν τους ζητηθεί στην διάρκεια του αγώνα.

8.3. Πρέπει επίσης από πλευράς διοργανωτών, προκειμένου να διεξαχθούν αγώνες του πρωταθλήματος να έχουν ληφθεί τα εξής μέτρα:

 • Να παρευρίσκονται δύο ιατροί.
 • Να ειδοποιείται το πλησιέστερο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπισθεί αμέσως οποιοδήποτε ατύχημα ήθελε συμβεί.
 • Στην πλησιέστερη παραλία απ’ όπου θα γίνει η αναχώρηση και η συγκέντρωση των αθλητών, θα περιμένει κατά τη διάρκεια των αγώνων νοσοκομειακό αυτοκίνητο, το οποίο σε όλη τη διάρκεια των αγώνων θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Αλυτάρχη.
 • Οι γιατροί του αγώνα βρίσκονται στον αγώνα απαραίτητα στο σκάφος του Αλυτάρχη και έχουν ειδικό εξοπλισμό για πρώτες βοήθειες σε θύμα υποξίας ή επικείμενου πνιγμού, όπως:

Συσκευή παροχής ιατρικού οξυγόνου.

Μάσκες τεχνητής αναπνοής (ABU).

Συσκευή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης κ.α.

ΑΡΘΡΟ 9: Όροι Α: Διεξαγωγή με σκάφος συνοδείας για κάθε αθλητή.

9.1. Οι αθλητές των ομάδων μετέχουν με δικά τους σκάφη, μέτρων μήκους τουλάχιστον τεσσάρων (4) και ιπποδυνάμεως τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) και δικούς τους χειριστές. Ο διοργανωτής, αν το κρίνει δυνατόν, μπορεί να διαθέσει σκάφος σε αθλητή που θα μείνει από μηχανή ή άλλη βλάβη χωρίς σκάφος στον αγώνα. Ο διοργανωτής δηλώνει την προηγούμενη μέρα πόσα σκάφη μπορεί να διαθέσει σε αθλητές που θα μείνουν εκτάκτως από σκάφη.

9.2. Επιτρέπεται εξαιρετικά στην περίπτωση μηχανικής ή άλλης βλάβης σκάφους, η ρυμούλκηση του από σκάφος άλλου αθλητή, της ίδιας όμως ομάδος. Η ρυμούλκηση σκάφους άλλης ομάδος απαγορεύεται.

9.3. Σε κάθε σκάφος αθλητή πρέπει να υπάρχουν φωτοβολίδες, καπνογόνα, σημαιάκι κόκκινο (κινδύνου) και κόρνα (σπρέι απλή).

9.4. Επιβαίνοντες εκτός από τον αθλητή θα είναι αποκλειστικά ο κριτής και ο χειριστής του σκάφους (μπορεί να είναι το ίδιο άτομο) και στην περίπτωση που προβλέπεται, ο δύτης ασφαλείας. Όταν προβλέπεται η ύπαρξη δύτη ασφαλείας, αυτός είναι υποχρεωτικά και κριτής και δεν απαιτείται ο διορισμός επιπρόσθετου κριτή από τον διοργανωτή. Όταν δεν προβλέπεται δύτης ασφαλείας στην προκήρυξη του αγώνα, κριτές ορίζονται μέλη του διοργανωτή ή και συνοδοί των ομάδων μετά από κλήρωση πριν τη διεξαγωγή του αγώνα. Εφόσον αγωνίζεται ομάδα του διοργανωτή, κριτές στους αθλητές της ορίζονται υποχρεωτικά συνοδοί άλλων ομάδων και όχι μέλη του διοργανωτή. Χειριστής μπορεί να αναλάβει ο κριτής, αν το ζητήσει ο αρχηγός της ομάδας και συμφωνήσει και ο κριτής. Ο κριτής είναι υπεύθυνος να επιβλέπει ώστε ο αθλητής να αγωνίζεται στα πλαίσια του κανονισμού και να παραλαμβάνει τα ψάρια που θα του δίνει ο αθλητής.

9.5. Όταν ο αγώνας διεξάγεται δίχως δύτη ασφαλείας κατά το άρθρο 20 του παρόντος, επιτρέπεται στο σκάφος του αθλητή να επιβαίνει και ένας συνοδός ακόμη, ο οποίος μπορεί να παραδίδει στον αθλητή τον εξοπλισμό του από το σκάφος και να ξεψαρίζει τα ψάρια από τα καμάκια των όπλων, αφού παραδοθούν αυτά εντός βάρκας από τον αθλητή. Κάθε άλλη βοήθεια του συνοδού προς τον αθλητή απαγορεύεται.

9.6. Κάθε σκάφος αθλητή πριν την έναρξη του αγώνα πρέπει να ελεγχθεί από τον κριτή, ως προς την παρουσία συσκευών αέρα, SCOOTER, αλιευμάτων κ.λ.π, με την ποινή ακύρωσης του αθλητή αν βρεθούν ανάλογα ευρήματα.

9.7. Τα σκάφη απαγορεύεται, με ποινή ακύρωσης του αθλητή τον οποίον μεταφέρουν, να παρεμποδίζουν την προσπάθεια των άλλων αθλητών.

9.8. Ο κριτής ή ο συνοδός παραλαμβάνει τα ψάρια αμέσως από τον αθλητή. Ο κριτής συμπληρώνει στο μπλοκάκι του τον αριθμό κομματιών, την ώρα σύλληψης-παραλαβής τους, το είδος των ψαριών και χοντρικά το βάρος τους (κατά οπτική προσέγγιση). Τοποθετεί πάντα τα ψάρια στον ειδικό σάκο που χειρίζεται μόνο ο ίδιος, πάνω στο σκάφος. Όταν στην προκήρυξη του αγώνα προβλέπεται δύτης ασφαλείας, τα ανωτέρω περί σημείωσης και τοποθέτησης των αλιευμάτων στο σάκο διεξάγονται από το συνοδό και ο δύτης ασφαλείας – κριτής απλώς τα εποπτεύει. Στο τέλος του αγώνα ο κριτής (δύτης ασφαλείας όταν προβλέπεται) παραδίδει το μπλοκ σημειώσεων και τον σάκο των ψαριών με τον αριθμό του αθλητή, στον Αλυτάρχη.

9.9. Κάθε σκάφος αθλητή πλην του αριθμού που φέρει και των σωστικών που διαθέτει, εφοδιάζεται από τον διοργανωτή με φαγώσιμα για τον αθλητή και το προσωπικό του σκάφους.

9.10. Ασχέτως ιπποδυνάμεως απαγορεύεται σε οποιοδήποτε σκάφος να αναπτύσσει ταχύτητα άνω των 20 Ν.Μ./ΩΡΑ μέσα στην τράπεζα δια λόγους ασφαλείας και ομαλής διεξαγωγής του αγώνα (με εξαίρεση τα έκτακτα περιστατικά).

9.11. Οι αθλητές των ομάδων είναι υπεύθυνοι για την καλή συντήρηση των ψαριών τους ώστε να αποκλείεται πιθανή αλλοίωση τους, πριν την λήξη του αγώνα.

9.12. Πριν την έναρξη του αγώνα πρέπει όλοι να συγχρονίσουν τα ρολόγια τους. Μετά τη λήξη του αγώνα οι αθλητές απαγορεύεται να καταδυθούν, παρά μόνο για να πάρουν το ψαροντούφεκό τους από το βυθό. Οι παραβάτες της διατάξεως αυτής τιμωρούνται με ποινή αφαίρεσης 5 βαθμών από την τελική βαθμολογία του άρθρου 14 του παρόντος την πρώτη φορά, ενώ τη δεύτερη με μηδενισμό για τη συγκεκριμένη ημέρα.

9.13. Με τη λήξη του χρόνου διάρκειας του αγώνα, σε όποιο σημείο της τράπεζας κι αν ευρίσκονται τα σκάφη των αθλητών, οι κριτές (δύτες ασφαλείας όταν προβλέπεται) σφραγίζουν τους σάκους αλιευμάτων και αναλαμβάνουν με ευθύνη τους την παράδοση αυτών στην επιτροπή του αγώνα για το ζύγισμα.

ΑΡΘΡΟ 10. Όροι Β: Διεξαγωγή με κολύμβηση των αθλητών.

10.1. Η τράπεζα θα είναι κατ’ ανώτατο όριο εκτάσεως 4 ναυτικών μιλίων και χωρισμένη σε πέντε (5) ισομερείς τομείς. Στα όρια κάθε τομέα θα υπάρχουν σημαδούρες τύπου ιστιοπλοϊκών αγώνων, ικανές να γίνονται ορατές από πολύ μεγάλη απόσταση, ώστε οι αθλητές να μπορούν να υπολογίσουν τη θέση τους μέσα στην τράπεζα. Οι σημαδούρες αυτές, μαζί με το σημείο έναρξης του αγώνα, αποτελούν τα σημεία τερματισμού του.

10.2. Η μετάβαση όλων των αθλητών στο κέντρο της τράπεζας του αγώνα θα γίνει είτε από παραλία της ξηράς, είτε με πλωτό μέσο ή μέσα με ευθύνη των διοργανωτών. ΄Όλοι οι αθλητές θα εισέλθουν στο νερό στο κέντρο της τράπεζας και θα παραμείνουν συγκεντρωμένοι ωσότου δοθεί η έναρξη του αγώνα από τον Αλυτάρχη. Η μετακίνηση των αθλητών στην τράπεζα θα γίνεται μόνο με τα πέδιλα.

10.3. Οι αθλητές δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν εφεδρικό εξοπλισμό εκτός από αυτόν, τον οποίο προσάρτησαν εξαρχής στον πλωτήρα ή στην πλωτή σχεδία τους. Κατ’ εξαίρεση μπορούν να τους δοθούν από τα σκάφη επιτροπής ή ασφαλείας εφεδρικά πέδιλα, μάσκα, αναπνευστήρας ή ζώνη με έρμα. Στον πλωτήρα ή τον ιστό της πλωτής σχεδίας πρέπει να προσαρτάται ο αριθμός του κάθε αθλητή, έτσι ώστε να είναι ορατός από τα σκάφη επιτροπής ή ασφαλείας.

10.4. Τα αλιεύματα θα προσδένονται στον πλωτήρα ή στην πλωτή σχεδία των αθλητών.

10.5. Οι αθλητές επιτρέπεται να ζητήσουν να επιβιβασθούν στα σκάφη ασφαλείας για να ξεκουραστούν. Στην περίπτωση αυτή υποχρεούνται να ποντίσουν τον πλωτήρα ή την πλωτή σχεδία τους στο σημείο επιβίβασης. Όταν εισέλθουν πάλι στο νερό, πρέπει να το κάνουν υποχρεωτικά στο σημείο όπου βρίσκεται ο πλωτήρας ή η πλωτή σχεδία. Όποιος μεταφερθεί σε διαφορετικό σημείο με το σκάφος τιμωρείται με αποκλεισμό.

10.6. Ένας αθλητής μπορεί να εγκαταλείψει τον αγώνα σε οποιοδήποτε σημείο της τράπεζας και αν βρίσκεται εφόσον το πράξει τουλάχιστον 1 ώρα πριν την ώρα λήξης της αγωνιστικής ημέρας. Εάν απομένει λιγότερο από μία ώρα για τη λήξη της αγωνιστικής ημέρας μπορεί να εγκαταλείψει τον αγώνα μόνο στις σημαδούρες τερματισμού. Εάν εγκαταλείψει σε άλλο σημείο, ακυρώνεται για τη συγκεκριμένη αγωνιστική ημέρα και μόνον.

10.7. Πριν την έναρξη του αγώνα πρέπει όλοι να συγχρονίσουν τα ρολόγια τους. Με τη λήξη του αγώνα στην καθορισμένη από τον Αλυτάρχη ώρα, οι αθλητές θα πρέπει να έχουν φέρει τα αλιεύματά τους σε ένα από τα επτά (7) σημεία τερματισμού. Στα σημεία αυτά που περιγράφονται ανωτέρω στην παράγραφο 10.1, θα βρίσκεται από ένα σκάφος της επιτροπής που θα τα παραλαμβάνει. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σταματήσουν τον αγώνα στην καθορισμένη από τον Αλυτάρχη ώρα να έχουν αφαιρέσει από το πρόσωπό τους τη μάσκα καταδύσεων και να παραδώσουν τον αριθμημένο σάκο, τον οποίον θα έχουν εξαρχής μαζί τους με τα ψάρια τους στα σκάφη της επιτροπής που θα βρίσκονται ή θα προσέρχονται στα σημεία τερματισμού. Αθλητές οι οποίοι θα προσέλθουν στο σημείο τερματισμού εντός δέκα λεπτών μετά την ώρα λήξης του αγώνα τιμωρούνται με ποινή αφαίρεσης 10 βαθμών από την τελική βαθμολογία του άρθρου 14 του παρόντος, ενώ μετά το 10ο λεπτό με μηδενισμό για τη συγκεκριμένη ημέρα.

10.8. Η επιτροπή είναι υποχρεωμένη να σφραγίσει επί τόπου το σάκο. Μετά το τέλος του αγώνα, τα σκάφη της επιτροπής θα μεταφέρουν τους αθλητές στο κέντρο της τράπεζας, ώστε να αποβιβασθούν στην ξηρά ή να επιβιβασθούν και πάλι στο πλωτά ή τα πλωτά μέσα που θα τους μεταφέρουν στην έδρα του αγώνα για το ζύγισμα και τις απονομές των επάθλων.

10.9. Μετά τη λήξη του αγώνα οι αθλητές απαγορεύεται να καταδυθούν, παρά μόνο για να πάρουν το ψαροντούφεκό τους από το βυθό. Οι παραβάτες της διατάξεως αυτής τιμωρούνται με ποινή αφαίρεσης 10 βαθμών την πρώτη φορά, ενώ τη δεύτερη με μηδενισμό για την συγκεκριμένη ημέρα.

ΑΡΘΡΟ 11: Σκάφη Ασφαλείας.

11.1. Τα σκάφη ασφαλείας του αγώνα είναι τουλάχιστον τέσσερα εκτός του σκάφους του Αλυτάρχη.

11.2. Όλα τα σκάφη Ασφαλείας πρέπει υποχρεωτικά να είναι εφοδιασμένα με ασύρματο V.H.F. (φορητό ή σταθερής βάσης) ή/και κινητά τηλέφωνα για να επικοινωνούν συνεχώς με το σκάφος του Αλυτάρχη.

11.3. Τα σκάφη του Αλυτάρχη και των Ιατρών του αγώνα πρέπει επίσης να είναι εφοδιασμένα με V.H.F. ή/και κινητά τηλέφωνα και όλοι πρέπει να είναι συντονισμένοι σε κανάλι που θα ορίσει το τοπικό Λιμεναρχείο.

11.4. Σε κάθε σκάφος ασφαλείας επιβαίνουν, ο χειριστής του σκάφους, ένας κριτής-παρατηρητής και ένας αυτοδύτης ασφαλείας με γνώσεις των τεχνικών διάσωσης και πρώτων βοηθειών. Μπορεί επίσης να επιβαίνει από ένας γιατρός. Στο σκάφος του Αλυτάρχη, επιβαίνουν υποχρεωτικά ο γιατρός του αγώνα και οι δύτες διάσωσης.

ΑΡΘΡΟ 12: Φωτογράφοι – Δημοσιογράφοι.

12.1. Φωτογράφοι, κινηματογραφιστές και δημοσιογράφοι μπορούν να καλύψουν τον αγώνα εφ’ όσον έχουν πάρει προηγουμένως γραπτή άδεια από τον Αλυτάρχη, στη βάρκα τους δε απαγορεύεται να έχουν ψαροντούφεκο ή αναπνευστική συσκευή.

12.2. Η βάρκα των δημοσιογράφων κ.λ.π πρέπει να φέρνει διακριτική κίτρινη σημαία.

12.3. Οι φωτογράφοι και οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται να παρενοχλούν τους αθλητές είτε με τον θόρυβο που προκαλεί η εξωλέμβια μηχανή είτε φωτογραφίζοντάς τους την ώρα του αγώνα. Οι δημοσιογράφοι πλησιάζουν αργά πρώτα το σκάφος της ομάδας, όπου ο χειριστής αφού ρωτήσει του αθλητές, μπορεί να δώσει άδεια προσέγγισης στους δημοσιογράφους για φωτογράφηση των αθλητών κ.λ.π.

12.4. Οι υποβρύχιες λήψεις θα γίνονται μόνο με την συναίνεση των αθλητών.

12.5. Οι εκπρόσωποι του τύπου απαγορεύεται να έχουν στα σκάφη τους βαθύμετρα και ηλεκτρονικά όργανα εντοπισμού στίγματος (GPS).

12.6.  Όσοι από τους εκπροσώπους του τύπου παρεμποδίζουν τους αθλητές ή την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων αποβάλλονται με εντολή του Αλυτάρχη από την Λιμενική Αστυνομία.

ΑΡΘΡΟ 13: Ζύγισμα και Βαθμολογία Αλιευμάτων – Αλιεύματα.

13.1. Η σειρά με την οποία γίνεται το ζύγισμα των ομάδων κληρώνεται. Αυτή η σειρά αναστρέφεται τη δεύτερη ημέρα εάν ο αγώνας είναι διήμερος. Οι κριτές των σκαφών πρέπει να είναι παρόντες κατά το ζύγισμα.

13.2. Οι πόντοι δίνονται κατά τον εξής τρόπο:

 • Ένας (1) πόντος για κάθε γραμμάριο έγκυρου αλιεύματος.
 • Το ελάχιστο βάρος αλιεύματος είναι τα 2.500 γραμμάρια. Είναι δυνατόν η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον διοργανωτή να μειώσει ή αυξήσει το όριο του ελάχιστου βάρους αλιεύματος ανάλογα με την περίοδο και τον τόπο διεξαγωγής του. Μια τέτοια προσθήκη θα πρέπει να περιλαμβάνεται οπωσδήποτε στο φάκελο προκήρυξης του αγώνα, άλλως είναι ανίσχυρη.
 • Το μέγιστο βάρος αλιεύματος που βαθμολογείται είναι τα 10 κιλά.
 • Ελάχιστο βάρος ροφού τα 5 κιλά και της σφυρίδας, πίγγας, στήρας, σφυριδόβλαχου και μαγιάτικου τα 3 κιλά.
 • Δεν υπολογίζονται άλλα είδη εκτός από ψάρια. Δεν είναι έγκυρα τα είδη σμέρνα, μουγκρί, γουρουνόψαρο, πεσκανδρίτσα, δράκαινα, σελάχι και όλα τα καρχαριοειδή. Είναι δυνατόν ο  διοργανωτής να προσθέσει και άλλα είδη σε αυτά που απαγορεύεται να αλιευθούν στον αγώνα ανάλογα με την περίοδο και τον τόπο διεξαγωγής του ή ακόμα και να επιτρέψει την αλίευση σμέρνων και μουγκριών υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ορίζονται στην προκήρυξη. Μια τέτοια προσθήκη θα πρέπει να περιλαμβάνεται οπωσδήποτε στο φάκελο προκήρυξης του αγώνα, άλλως είναι ανίσχυρη.
 • Το πριμ κάθε έγκυρου κομματιού είναι 500 πόντοι.
 • Επί ποινή ακύρωσης για τη συγκεκριμένη ημέρα, επιτρέπεται μόνο ένας ροφός (ορφός) ανά αθλητή ανά αγωνιστική ημέρα.
 • Επιτρέπονται συνολικά μόνο 4 ψάρια (μικτά) από τα είδη πίγγα, στήρα, σφυρίδα, σφυριδόβλαχος ανά αγωνιστική ημέρα. Για κάθε ψάρι επί πλέον των 4, αφαιρούνται τα δύο μεγαλύτερα από αυτά τα ψάρια από το αλίευμα του αθλητή. Αν το 5ο ψάρι από τα είδη αυτά χτυπήθηκε από λάθος ταυτόχρονα και στην ίδια βολή (διπλέτα) πίσω από άλλο, είναι στην κρίση του κριτή (δύτης ασφαλείας όταν προβλέπεται) να μην επιβληθεί η ανωτέρω αναφερθείσα ποινή στον αθλητή. Το 5ο ψάρι, πάντως, δεν θα μετρήσει. Η τελεσίδικη απόφαση ανήκει στον αλυτάρχη.
 • Επιτρέπονται συνολικά μόνο 5 μαγιάτικα ανά αγωνιστική ημέρα. Για κάθε μαγιάτικο επί πλέον των 5, αφαιρούνται τα δύο μεγαλύτερα από το αλίευμα του αθλητή. Αν το 6ο ψάρι χτυπήθηκε από λάθος ταυτόχρονα και στην ίδια βολή (διπλέτα) πίσω από άλλο, είναι στην κρίση του κριτή (δύτης ασφαλείας όταν προβλέπεται) να μην επιβληθεί η ανωτέρω αναφερθείσα ποινή στον αθλητή. Το 6ο ψάρι, πάντως, δεν θα μετρήσει. Η τελεσίδικη απόφαση ανήκει στον αλυτάρχη.
 • Επιτρέπονται μόνο 10 ψάρια από κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη ανά αγωνιστική ημέρα. Για κάθε ψάρι επί πλέον των 10 από το ίδιο είδος, αφαιρούνται τα δύο μεγαλύτερα ψάρια του συγκεκριμένου είδους από το αλίευμα του αθλητή. Αν το 11 ψάρι του είδους χτυπήθηκε από λάθος ταυτόχρονα και στην ίδια βολή (διπλέτα) πίσω από άλλο αλίευμα, είναι στην κρίση του κριτή (δύτης ασφαλείας όταν προβλέπεται) να μην επιβληθεί η ανωτέρω αναφερθείσα ποινή στον αθλητή. Το 11ο ψάρι, πάντως, δεν θα μετρήσει. Η τελεσίδικη απόφαση ανήκει στον αλυτάρχη.
 • Για κάθε διαφορετικό είδος ψαριού, απονέμονται 500 πόντοι ως πριμ. Για τους σκοπούς της παρούσας διάταξης, όλα τα είδη της χειλούς (cichlasoma, labrus και symphodus) θα λαμβάνονται υπόψη ως ένα είδος.
 • Ψάρια μικρότερα από 2/3 του βάρους του έγκυρου αλιεύματος για το είδος τους επιφέρουν στον αθλητή που τα αλίευσε ποινή σε πόντους ίση με το ελάχιστο έγκυρο βάρος σε χιλιόγραμμα του είδους που ανήκει το άκυρο ψάρι.

13.3. Κατά το ζύγισμα τουλάχιστον δύο μέλη της Επιτροπής Αγώνα καταγράφουν τα αποτελέσματα σε διπλότυπα μπλοκ και στο τέλος του ζυγίσματος κάθε ομάδας (τριών ή τεσσάρων αθλητών της ίδιας ομάδας), παραδίδουν στον αρχηγό της αντίγραφο του αποτελέσματος. Ο αρχηγός της ομάδας υπογράφει το αποτέλεσμα του ζυγίσματος της ομάδας του κατά την παραλαβή του αντιγράφου.

13.4. Ένας αθλητής ακυρώνεται αμέσως (αποκλείεται) από τον αγώνα, εφ’ όσον ψάρι ή ψάρια τους:

 • Κριθούν από την πλειοψηφία της επιτροπής αγώνα ως αλλοιωμένα, δηλαδή με σαφέστατες ενδείξεις αλλοίωσης όπως: άσπρα ή ελάχιστα αιματωμένα βράγχια, έντονη μυρωδιά αποσύνθεσης, απουσία ορατής αιμάτωσης στο κρέας κ.λ.π.
 • Κριθεί ότι δόλια τους προστέθηκε βάρος όπως με μολύβια, πέτρες, άμμο ή άλλα αλιεύματα κ.λ.π.

ΑΡΘΡΟ 14: Ατομική βαθμολογία αγωνιστικής ημέρας – Ατομική Βαθμολογία πρωταθλήματος – Έπαθλα.

14.1. Η τελική βαθμολογία της κάθε αγωνιστικής ημέρας για κάθε αθλητή διαμορφώνεται από τον ακόλουθο τύπο:

Βαθμοί ημέρας x 100

Βαθμοί της μέγιστης επίδοσης της ημέρας

14.2. Τυχόν κλάσμα προσμετράται πάντοτε όσον αφορά τα πρώτα τρία δεκαδικά ψηφία του, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε στρογγυλοποίηση.

14.3. Η τελική ατομική βαθμολογία του αγώνα για κάθε αθλητή διαμορφώνεται από το άθροισμα των βαθμών των αγωνιστικών ημερών του αγώνα. Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο αθλητών, νικητής στην σειρά αναδεικνύεται ο αθλητής που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων αλιευμάτων. Εάν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία, νικητής είναι αυτός που συνέλαβε το μεγαλύτερο ψάρι.

14.4. Η μέγιστη επίδοση για έναν αθλητή στο πρωτάθλημα είναι οι 200 βαθμοί.

14.5. Στους τρεις πρώτους νικητές του αγώνα απονέμονται κύπελλα και μετάλλια.

14.6. Στον αθλητή που συνέλαβε τα περισσότερα ψάρια και σε αυτόν που συνέλαβε το μεγαλύτερο ψάρι του αγώνα απονέμεται αναμνηστικό κύπελλο. Σε περίπτωση που δύο αθλητές συνέλαβαν τον ίδιο μέγιστο αριθμό ψαριών το κύπελλο λαμβάνει αυτός που τα ψάρια του είχαν περισσότερο συνολικό βάρος.

ΑΡΘΡΟ 15: Ομαδική βαθμολογία αγωνιστικής ημέρας – Ομαδική βαθμολογία Πρωταθλήματος – Έπαθλα.

15.1. Η τελική ομαδική βαθμολογία του αγώνα για κάθε ναυτικό όμιλο διαμορφώνεται από το άθροισμα των βαθμών των δύο κορυφαίων σε επίδοση αθλητών του στον αγώνα. Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ομίλων, νικητής στην σειρά αναδεικνύεται ο όμιλος, οι αθλητές του οποίου, συνέλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων αλιευμάτων. Εάν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία, νικητής είναι ο όμιλος, οι αθλητές του οποίου, συνέλαβαν το μεγαλύτερο ψάρι.

15.2. Στους αθλητές των τριών πρώτων ομίλων της κατάταξης του αγώνα απονέμονται μετάλλια, ενώ στους 3 πρώτους ομίλους απονέμονται κύπελλα.

ΑΡΘΡΟ 16: Αλυτάρχης και Επιτροπή Ενστάσεων.

16.1. Ο Αλυτάρχης, ο οποίος ορίζεται από την Ομοσπονδία, έχει την απόλυτη εξουσία διεύθυνσης του αγώνα κατά τη διάρκειά του. Διευθύνει όλους τους παράγοντες του αγώνα και αποφασίζει επί τόπου και δεσμευτικά για όλα τα θέματα που ανακύπτουν, βάσει του κανονισμού ή και κατά την κρίση του για θέματα που δεν προβλέπονται σε αυτόν. Σε αυτόν και μόνον, δίνουν αναφορά τα σκάφη εποπτείας και ασφαλείας και με αυτόν και μόνο έρχεται σε συνεννόηση το σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Η απείθεια σε αποφάσεις του μπορεί να επιφέρει την αποβολή του αθλητή από τον αγώνα για τη συγκεκριμένη ημέρα με αιτιολογημένη απόφαση του αλυτάρχη. Εφόσον δεν παραβιάσθηκε άλλη διάταξη του κανονισμού από τον συγκεκριμένο αθλητή, η κατά τα ανωτέρω αποβολή του αθλητή από τον αγώνα δεν επηρεάζει τη μέχρι τη στιγμή εκείνη επίδοσή του, η οποία είναι έγκυρη.

16.2. Την επιτροπή ενστάσεων, αποτελούν ο Αλυτάρχης ως πρόεδρος, και 4 μέλη τα οποία επιλέγονται δια κληρώσεως από τους (γραπτά εξουσιοδοτημένους) συνοδούς των ομάδων. Η επιτροπή αυτή σαν σκοπό έχει να κατατάξει τις ομάδες σύμφωνα με τη βαθμολογία τους (είναι παρούσα κατά την διάρκεια της ζύγισης και υπεύθυνη) και να κρίνει και να αποφασίσει για τυχόν ενστάσεις.

ΑΡΘΡΟ 17: Ενστάσεις.

Οι ενστάσεις καταθέτονται εγγράφως στον αλυτάρχη πριν από την έναρξη του ζυγίσματος των αλιευμάτων και όταν αφορούν το ζύγισμα, μέχρι και μισή ώρα μετά τη λήξη του την κάθε ημέρα και συνοδεύονται με χρηματικό παράβολο 30 € που επιστρέφεται στον ενιστάμενο Σύλλογο σε περίπτωση δικαίωσης, αλλιώς εκπίπτει υπέρ της Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Α.. Η απόφαση της επιτροπής επί των ενστάσεων είναι τελεσίδικη και καμία άλλη προσφυγή δεν μπορεί να γίνει.

ΑΡΘΡΟ 18: Γενικοί Κανονισμοί.

18.1. Συμπεριφορά υβριστική ή αντίθετη με το πνεύμα του αθλήματος προς τους συναθλητές, τους κριτές, τα μέλη της επιτροπής ή τον Αλυτάρχη επιφέρει την ακύρωση του αθλητή.

18.2. Απαγορεύεται να αλιευθούν από τους αθλητές ψάρια, τα οποία δεν θα παραδοθούν στην επιτροπή για το ζύγισμα. Οι παραβάτες της διατάξεως αυτής τιμωρούνται με αφαίρεση 5.000 πόντων.

18.3. Απαγορεύεται στους αθλητές να κάνουν χρήση ουσιών που απαγορεύονται από διατάξεις των κανονισμών της CMAS ,οι οποίοι αφορούν το υποβρύχιο κυνήγι, ιδίως ουσιών ντόπινγκ ή διεγερτικών φαρμάκων την προηγούμενη ημέρα των αγώνων καθώς και τις δύο ημέρες που διαρκούν οι αγώνες, με ποινή αποκλεισμού. Οι αθλητές, οι οποίοι θα κληθούν από την Ομοσπονδία, είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ δίνοντας δείγμα ούρων ή αίματος. Η άρνησή τους συνεπάγεται μηδενισμό τους στον αγώνα και ενδεχόμενο αποκλεισμό τους από το πρωτάθλημα κατά την κρίση της Ομοσπονδίας.

18.4. Αθλητής που προσεβλήθη από υποξία απαγορεύεται να συνεχίσει τον αγώνα και έγκυρο είναι μόνο το αποτέλεσμα που είχε επιτύχει έως την επέλευση της υποξίας. Τυχόν αλίευμα που συνελήφθη κατά την προσπάθεια κατά την οποία επήλθε υποξία δεν είναι έγκυρο. Αν η υποξία επήλθε την πρώτη ημέρα του αγώνα, ο Ναυτικός Όμιλος του αθλητή, έχει δικαίωμα να τον αντικαταστήσει.

ΑΡΘΡΟ 19: Ευθύνες.

Η Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Α., ο διοργανωτής, ο Αλυτάρχης καθώς και τα μέλη της επιτροπής ουδεμία ευθύνη έχουν για φθορές που τυχόν επέλθουν στο υλικό των διαγωνιζομένων ή οιασδήποτε φύσεως ατύχημα ήθελε συμβεί στους αθλητές ή τους συμμετέχοντες στους αγώνες του πρωταθλήματος για το λόγο ότι οι δηλώσαντες συμμετοχή στους αγώνες αναγνωρίζουν και αναλαμβάνουν όλους τους κινδύνους που περικλείει κάθε αθλητική εκδήλωση και ιδιαίτερα αυτές που έχουν σχέση με την υποβρύχια δραστηριότητα.

ΑΡΘΡΟ 20: Δύτης Ασφαλείας.

Στην προκήρυξη του αγώνα του Πρωταθλήματος, εφόσον αυτός πρόκειται να διεξαχθεί με τους όρους Α του άρθρου 9 του παρόντος, είναι δυνατόν να περιλαμβάνεται διάταξη που να προβλέπει την υποχρεωτική συμμετοχή δυτών ασφαλείας για τους διαγωνιζομένους. Την απόφαση για τη συμμετοχή των δυτών ασφαλείας λαμβάνει η Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Α. μετά από συμβουλευτική γνωμοδότηση του διοργανωτή Ομίλου. Εφ’ όσον προβλεφθεί υποχρεωτική συμμετοχή δυτών ασφαλείας ισχύουν τα κάτωθι:

Α. Κάθε Όμιλος οφείλει να παρουσιάσει κατά τη συγκέντρωση των αρχηγών των ομάδων την παραμονή του αγώνα τόσους δύτες ασφαλείας, όσοι και οι αθλητές του που θα συμμετάσχουν στον αγώνα.

Β. Με ορισμό από την Επιτροπή του Αγώνα, κάθε δύτης ασφαλείας θα αντιστοιχεί σε κάποιον αθλητή διαφορετικού Ομίλου από αυτόν που τον δήλωσε.

Γ. Κατά τη διάρκεια του αγώνα κάθε αθλητής συνοδεύεται μέσα στο νερό, από το δύτη ασφαλείας που του όρισαν, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς μαζί του στην επιφάνεια και απαγορεύεται να καταδύεται, εκτός εάν υφίσταται περίπτωση κινδύνου του αθλητή.

Δ. Ο δύτης ασφαλείας φέρει σήμα στην πλάτη πάνω από την στολή του και δεν έχει δικαίωμα να βοηθάει τον αθλητή με οποιονδήποτε τρόπο, με ποινή μηδενισμού του αθλητή εκείνη την ημέρα.

Ο παρών κανονισμός αποτελούμενος από 20 άρθρα, πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό

Συμβούλιο της Ε.Ο.Υ.Δ.Α.Α.

10/02/2011
ΓΙΑΝΝΗΣ Η. ΜΑΡΝΕΡΗΣ / ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
&
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΚΟΥΝΙΑΣ / ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΥΡΟΥ.

Ενταγμένες ΠράξειςΚΕΠ

ΚΕΠ Λεωνιδίου
2757022235-6
d.leonidiou@kep.gov.gr


ΚΕΠ Τυρού
2757360126
d.tirou@kep.gov.gr
Ενημέρωση για Αλκoόλ