Get Adobe Flash player
Agenda
  • Events are coming soon, stay tuned!

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ 24/1/2011 – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ & ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ κ.κ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 
ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ & ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
κ.κ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 
ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ 
(Λεωνίδιο 24-01-2011).
 
ΘΕΜΑ: «Η Κοινωνική Προσφορά 

της Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η ποιμαντική και κοινωνική προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «εις έργα ευαγή» είναι διαχρονικά τεράστια. Η ποιμαντική και κοινωνική θέση της Εκκλησίας μας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κρυστάλλινη σε όλα τα κοινωνικά προβλήματα, που βασανίζουν και καταπονούν τους πολίτες μας.

Συμπάσχουν με τους πάσχοντας και με παρρησία αντιμετωπίζουν τα καυτά κοινωνικά προβλήματα, χωρίς να απομακρύνονται από τις ευαγγελικές και αυτοδιοικητικές αρχές και στόχους.

Η δικαιοσύνη, η ισότητα, η αδελφότητα, η αγάπη και η ελευθερία βρίσκουν την πλήρη αναγνώριση και αξιώνονται μόνο στον ευαγγελικό και τον αυτοδιοικητικό λόγο. Όπως ο ευαγγελικός λόγος έτσι και ο σύγχρονος αυτοδιοικητικός, δεν αδιαφορούν για τα κοινωνικά προβλήματα, ούτε διδάσκουν παθητικότητα σε θέματα που απασχολούν τον λαό μας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν διδάσκουν μόνο την αποχή από την αδικία, την καταπίεση, τη ρατσιστική διάκριση, αλλά και τις συνέπειες αυτών των πανάθλιων κοινωνικών συνθηκών.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αναμένουν τους ανθρώπους, που ζουν μέσα σε αυτές τις τρισάθλιες καταστάσεις στους κόλπους τους, αλλά τους αφουγκράζονται από εκεί που βρίσκονται και τείνουν το στοργικό τους χέρι και πάσχουν μαζί τους. Και προσπαθούν να τους βοηθήσουν με την ευαγγελική και αυτοδιοικητική αγάπη και την πνευματική και ηθική  δύναμη που πρέπει. Εάν στην ποιμένουσα Εκκλησία και στην άρχουσα Αυτοδιοίκηση, οι εκπρόσωποι ιερωμένοι και οι αιρετοί αδρανούν στα ζοφερά προβλήματα του λαού μας, τότε η ευαγγελική και η αυτοδιοικητική επανάσταση και ο αγώνας κατά της αδικίας ανήκουν στους χριστιανούς πολίτες αγωνιστές.

Οι πολύτιμες κοινωνικές προσφορές της Εκκλησίας μας και της Αυτοδιοίκησης είναι τεράστιες σε όλες τις Μητροπόλεις σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Δωρεάν παραχωρήσεις οικοπεδικών εκτάσεων για την ανέγερση Πανεπιστημίων, Ακαδημιών, Νοσοκομείων, Χώρων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Στρατιωτικών Οικισμών κ.ά.
  • Σε Μητροπόλεις και σε Δήμους της Ελλάδας λειτουργούν Γηροκομεία, Ορφανοτροφεία, Ιδρύματα Προικοδοτήσεων Πολυτέκνων, Μαθητικά Οικοτροφεία, Ιδρύματα για Χρόνιες Παθήσεις, Μαθητικές Κατασκηνώσεις, Παιδικοί Σταθμοί, Φοιτητικές Κατασκηνώσεις, Ιδρύματα Αλληλεγγύης και Ελέους, Ενοριακές Δράσεις και Δράσεις Γειτονιάς, Εκκλησιαστικές Στέγες και Στέγες Ευπαθών Ομάδων, Τράπεζες Αγάπης και Αίματος, Ομάδες Πρόνοιας και Κοινωνικής Φροντίδας και Προστασίας, Φιλόπτωχα Ταμεία, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Ταμεία Διακονίας Αγάπης και Ανθρώπινου Σεβασμού, Ταμεία Υποτροφιών, Εκκλησιαστικά και Δημοτικά Συσσίτια Διανομής Φαγητού, Σπίτια Γαλήνης και Ηρεμίας, Σχολές Γονέων, Ιδρύματα Πασχόντων και Απόρων, Διακονία Φυλακών, Ταμεία Σπουδαζόντων Νέων, Ψυχιατρεία και Κέντρα Πρόληψης, ΄Ασυλα Ανιάτων, Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Αποθεραπείας, Ιδρύματα Περιθάλψεως Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και «Βοήθεια στο Σπίτι» και πολλά άλλα.

Η ποιμαντική και η κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λοιπόν σε ευαγή έργα είναι καταπληκτική, είναι απίστευτη.

Η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ – τους Πανοσιλογιώτατους και τους Ιερείς και ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας με την Δημοτική Αρχή του και τους Πολίτες του, γνωρίζοντας το επιτελούμενο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και της Αυτοδιοίκησης στην Περιοχή μας, εκτιμούν και τιμούν σήμερα, στην αίθουσα αυτή, την κοινωνική προσφορά των Αξιών αυτών στον Τόπο μας – στους Ανθρώπους μας – στην Πατρίδα μας, σηματοδοτώντας από εδώ την συναντίληψη της Μητρόπολης και της Δημοτικής Αρχής για την κοινωνική προσφορά – την κοινωνική φροντίδα – την κοινωνική προστασία και την κοινωνική αλληλεγγύη της Εκκλησίας και της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της απαραίτητης συνέργειας για την αναβάθμιση της Περιοχής, προσδιορίζοντας με σαφήνεια το πλαίσιο της συνεργασίας Μητρόπολης και Δήμου.

Κλείνοντας οφείλω να εξάρω την εκπληκτική προσφορά των Μοναστηριών της Περιοχής (Ιερής Μονής Ελώνης, Ιερής Μονής Αγίου Νικολάου Σίντζας και Ιερής Μονής Αγίου Νικολάου Καρυάς) στον Τόπο μας και τους Ανθρώπους μας. ΄Ολοι μαζί οι παρευρισκόμενοι δεν αρκούμε για την καταγραφή της προσφοράς αυτής. ΄Ολοι μαζί όμως αρκούμε για να προτείνουμε στην Κοινωνία μας και στους Εκπροσώπους μας την ονομασία του δρόμου που ξεκινάει από την είσοδο του Λεωνιδίου και καταλήγει στον Κοσμά ως «Οδό Ιερής Μονής Ελώνης», του δρόμου που ξεκινάει από τον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπου και καταλήγει στο ομώνυμο Μοναστήρι σε «Οδό Ιερής Μονής Αγίου Νικολάου Σίντζας» και του δρόμου που ξεκινάει από την Βρύση του Πολίτη στον ΄Ανω Τυρό και καταλήγει στο ομώνυμο Μοναστήρι ως «Οδό Ιερής Μονής Αγίου Νικολάου Καρυάς». Το οφείλουμε.


24/01/2011
ΓΙΑΝΝΗΣ Η. ΜΑΡΝΕΡΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Ενταγμένες ΠράξειςΚΕΠ

ΚΕΠ Λεωνιδίου
2757022235-6
d.leonidiou@kep.gov.gr


ΚΕΠ Τυρού
2757360126
d.tirou@kep.gov.gr
Ενημέρωση για Αλκoόλ