Get Adobe Flash player
Agenda
 • Events are coming soon, stay tuned!

Το ΝΕΡΟ το καταναλώνουμε… δεν το σπαταλάμε!

Αγαπητοί Δημότες/σες,

Τη φετινή χειμερινή περίοδο  οι βροχοπτώσεις στην  περιοχή μας  ήταν περιορισμένες. Σύμφωνα με τους  μετεωρολόγους   περάσαμε τον θερμότερο χειμώνα των τελευταίων 80 ετών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  να  έχουν μειωθεί αισθητά  οι διαθέσιμοι υδάτινοι πόροι για  ύδρευση και άρδευση . Ειδικότερα για τις  πεδινές  περιοχές του Δήμου μας   , η υπεράντληση του νερού από γεωτρήσεις μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της  ποιότητας του, με την προσχώρηση του θαλασσινού νερού στα σημεία  υδροληψίας . Στις  ορεινές  περιοχές  του Δήμου μας που η υδροδότηση γίνεται από πηγές,  η ροή αυτών έχει μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα οι δεξαμενές να  γεμίζουν με δυσκολία.

Ο Δήμος  Νότιας  Κυνουρίας στα πλαίσια της ορθολογικής  διαχείρισης  των πολύτιμων αυτών  υδάτινων πόρων έχει ήδη προβεί σε ενέργειες που θα  περιορίσουν τις απώλειες όπως είναι  η άμεση επισκευή των διαρροών , η  αντικατάσταση σωλήνων σε ορισμένα  σημεία που εμφανίζονται συνεχόμενες βλάβες, οι συνεχείς   έλεγχοι  στα δίκτυα κ.α .

Ωστόσο,  χωρίς τη βοήθεια σας και τη συμμετοχή σας στην ορθολογική διαχείριση του νερού,  η προσπάθεια αυτή δεν θα είναι αρκετή  ώστε   να εξασφαλίσουμε  την επάρκεια  και την ποιότητα   νερού  για την  καλοκαιρινή περίοδο που μας  έρχεται. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη η χρήση του νερού  να  γίνεται  από όλους μας με σύνεση , χωρίς σπατάλη,  λαμβάνοντας συνεχώς  υπόψιν μας  ότι θα  πρέπει να προσέχουμε  για  να έχουμε .

Για την καλύτερη ενημέρωση σας  ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας έχει  συντάξει έναν μικρό οδηγό  εξοικονόμησης νερού τον οποίο μπορούμε όλοι μας να ακολουθούμε στην  καθημερινότητας μας . Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα συμβάλουμε  στην ορθή διαχείριση του πολυτιμότερου αγαθού που λέγεται νερό.

 Η εξοικονόμηση του νερού είναι υπόθεση όλων μας.

 

Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας 

Χαράλαμπος Λυσίκατος  

Νερό… προσέχουμε για να έχουμε

 

  Το νερό είναι αναμφισβήτητα το υπέρτατο αγαθό που προσφέρει η φύση. Έχουμε χρέος να το προστατεύσουμε και να το διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενεές. Η εξοικονόμησή του μας αφορά όλους. Ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα στην εξοικονόμηση του νερού με ορισμένες πολύ απλές και καθημερινές κινήσεις. Ειδικότερα για τις  πεδινές  περιοχές του Δήμου μας που οι  βροχοπτώσεις είναι περιορισμένες η υπεράντληση του νερού από γεωτρήσεις μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της  ποιότητας του με την προσχώρηση του θαλασσινού νερού στα σημεία  υδροληψίας .

Στα πλαίσια αυτά, ο Δήμος Νότιας  Κυνουρίας  εκδίδει έναν συνοπτικό Πρακτικό Οδηγό Εξοικονόμησης του Νερού, με την πεποίθηση και την ελπίδα ότι οι οδηγίες αυτές  θα ενταχθούν στη ζωή μας.

 

Οι παρακάτω μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση του νερού και σε μία πιο συνετή χρήση του.

 • Μην αμελείτε να επισκευάζετε τις διαρροές στα υδραυλικά σας (βρύση, καζανάκι, φλοτέρ ντεπόζιτου, σωλήνες).
 • Ενημερώστε όλη την οικογένεια για το πού βρίσκεται η εσωτερική κάνουλα διακοπής νερού, για την περίπτωση διαρροής ή πλημμύρας.
 • Μην αφήνετε ανοικτή τη βρύση όταν πλένεστε, ξυρίζεστε, βουρτσίζετε τα δόντια σας ή σαπουνίζετε τα πιάτα.
 • Μην ανοίγετε τέρμα τη βρύση. Καταναλώστε μόνο την ποσότητα του νερού που χρειάζεστε.
 • Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στην μπανιέρα.
 • Βάλτε πλυντήριο ρούχων ή πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο και ρυθμίστε το στο πιο οικονομικό πρόγραμμα.
 • Επιλέξτε οικιακές συσκευές (όπως πλυντήρια ρούχων και πιάτων) με πιστοποίηση ελάχιστης κατανάλωσης νερού. Οι συσκευές αυτές καταναλώνουν ένα τρίτο λιγότερο νερό από τις υπόλοιπες.
 • Αντικαταστήστε τα παλιά καζανάκια με σύγχρονα διπλής ροής ή ρυθμίστε το φλοτέρ.
 • Πλύνετε το αυτοκίνητό σας με κουβά και σφουγγάρι και αποφύγετε το λάστιχο.
 • Σφουγγαρίστε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας (αυλές, βεράντες, μπαλκόνια, πεζοδρόμια) και  μη  χρησιμοποιείτε το  λάστιχο για το καθάρισμά τους.
 • Ποτίστε τα φυτά και τον κήπο σας με ποτιστήρι νωρίς το πρωί ή το βράδυ, καθώς τις ώρες αυτές απαιτείται λιγότερη ποσότητα νερού, αφού εξατμίζεται λιγότερο.
 • Τους καλοκαιρινούς μήνες μην καταβρέχετε αυλές, βεράντες, μπαλκόνια και πεζοδρόμια, προκειμένου να δημιουργήσετε πιο δροσερή ατμόσφαιρα.
 • Όταν φεύγετε για διακοπές ή λείπετε για αρκετό χρονικό διάστημα από το σπίτι σας, μη ξεχνάτε να κλείνετε την παροχή του νερού.
 • Μην αφήνετε τα παιδιά να σπαταλούν το νερό, παίζοντας με τις βρύσες.»

 

Ενημερώστε ΑΜΕΣΩΣ τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας ( καλώντας στα 27570 29070 ή το 6984603860 ) σε περίπτωση που αντιληφθείτε διαρροή στα δίκτυα ύδρευσης (π.χ. σπασμένοι σωλήνες, ανοικτές βάνες, κ.λπ.).

Ενταγμένες ΠράξειςΚΕΠ

ΚΕΠ Λεωνιδίου
2757022235-6
d.leonidiou@kep.gov.gr


ΚΕΠ Τυρού
2757360126
d.tirou@kep.gov.gr
Ενημέρωση για Αλκoόλ