Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
24 Ιαν 2023, 11:18

Αποκατάσταση – Μετατροπή κτιρίου παλαιού δημοτικού σχολείου Τυρού σε Λαογραφική Έκθεση Ναυτικής Παράδοσης Τσακωνιάς

Στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας υλοποιείται η Πράξη

 

«Αποκατάσταση – Μετατροπή κτιρίου παλαιού δημοτικού σχολείου Τυρού σε Λαογραφική Έκθεση Ναυτικής Παράδοσης Τσακωνιάς»

Προϋπολογισμού

744.400,00 € ( με Φ.Π.Α.)

  Και η οποία αφορά

Την υλοποίηση των υποέργων με τίτλο:

α) Υποέργο 1: «Αποκατάσταση – Μετατροπή κτιρίου παλαιού δημοτικού σχολείου Τυρού σε Λαογραφική Έκθεση Ναυτικής Παράδοσης Τσακωνιάς» πρ/σμού 670.000,00 €

β) Υποέργο 2: «Χώρος προβολής της Θάλασσας & της Αλιείας στον Τυρό Αρκαδίας», πρ/σμού 74.400,00 €

Το 1ο Υποέργο αφορά στην κατασκευή των εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου και μετατροπής του σε Λαογραφική Έκθεση και θα υλοποιηθεί με εργολαβία, βάσει των διατάξεων του άρθρου 27 του Ν. 4412/2016.

Το 2ο Υποέργο αφορά στην παροχή υπηρεσιών και θα ανατεθεί βάσει των διατάξεων του άρθρου 117 του Ν. 4412/2016.

Το παραδοτέο των Υποέργων θα είναι:

Υποέργο 1: Ολοκληρωμένη αποκατάσταση κτιρίου παλαιού Δημοτικού Σχολείου Τυρού, εμβαδού 230 μ2 περίπου.

Το κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου, αποκατεστημένο σύμφωνα με τη Μελέτη:

Αίθουσα εισόδου, αίθουσα αμφιθεάτρου και αίθουσα εκδηλώσεων στο ισόγειο, αποθηκευτική χώροι και αναπλασμένος ημιυπαίθριος χώρος στο υπόγειο, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου με πλακόστρωση, φύτευση και δημιουργία υπερυψωμένου χώρου δραστηριοτήτων, επισκευασμένη περίφραξη βόθρος, καθώς και όλες οι Η/Μ εγκαταστάσεις του κτιρίου.

 Στο ισόγειο διαμορφώνονται χώρος εισόδου, αίθουσα αμφιθεάτρου και αίθουσα εκθέσεων σε δύο επίπεδα. Προβλέπονται επίσης διαμορφώσεις ΑΜΕΑ. Στο υπόγειο διαμορφώνονται αποθηκευτικοί χώροι και αποκαθίσταται ως υπόμνηση ο ημιυπαίθριος χώρος των βρυσών. Διαμορφώνεται με πλακοστρώσεις και φυτεύσεις ο υπαίθριος χώρος και δημιουργείται διακριτός υπαίθριος υπερυψωμένος χώρος για την ενθάρρυνση υπαίθριων δραστηριοτήτων σχετικά με το αντικείμενο του πολιτιστικού κέντρου. Τέλος επισκευάζεται η λιθόκτιστη περίφραξη και κατασκευάζεται βόθρος. Σε όλα τα παραπάνω κατασκευάζονται οι απαραίτητες Η/Μ και λοιπές εγκαταστάσεις.

Υποέργο 2: Ολοκληρωμένη και σε λειτουργία λαογραφική Έκθεση, σύμφωνα με τη μελέτη και τις προδιαγραφές.

Εγκατεστημένη και σε λειτουργία την Έκθεση «Χώρος προβολής της θάλασσας & της αλιείας στον Τυρό Αρκαδίας» σύμφωνα με τα περιγραφόμενα στη Μουσειογραφική Μελέτη και τα παραδοτέα, ήτοι Μελέτη τεκμηρίωσης και οργάνωσης υλικού, Θεματική και χωροταξική οργάνωση της έκθεσης, Διαμόρφωση έκθεσης, Εργασίες εγκατάστασης απαραίτητου εκθεσιακού φωτισμού και λοιπές εργασίες.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

Η Δημοτική Ενότητα Τυρού παρόλο η οποία διαθέτει πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, στερείται ενός χώρου όπου θα λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της.

Η αποκατάσταση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου και η μετατροπή του σε μια σύγχρονη Λαογραφική Έκθεση, θα συμβάλλει στο να καταστεί μια συγκεκριμένη υποδομή επισκέψιμη από το κοινό και να αποτελέσει πυρήνα εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητάς, στον έμμεσο εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος περιοχής, στην οικονομική, κοινωνική και τουριστική αναζωογόνηση της και στην ανάδειξη και αποκατάσταση του κτιριακού αποθέματος του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και τέλος στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου.

Τέλος, η ολόπλευρη ανάδειξη μιας σημαντικής πτυχής του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής της Τσακωνιάς θα συμβάλλει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ / ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Με την υλοποίηση της πρότασης με τίτλο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΜΕΤΕΤΡΟΠΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΥΡΟΥ ΣΕ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΣΑΚΩΝΙΑΣ» πραγματοποιείται η επίτευξη κοινωνικών, πολιτιστικών και δημοσίου συμφέροντος στόχων που εξυπηρετούν τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις της πράξης και η δημιουργία της «Λαογραφική Έκθεσης Ναυτικής Παράδοσης Τσακωνιάς» αναμένεται να συμβάλλει στη βιώσιμη αξιοποίηση της περιοχής, που συνδυαστικά με την άσκηση άλλων δραστηριοτήτων του Δήμου θα αναβαθμίσουν την εικόνα του οικισμού του Τυρού και της ευρύτερης περιοχής, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την μεταβαλλόμενη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας ολοκληρωμένης ανάπτυξης.

Η δημιουργία της νέας πολιτιστικής εγκατάστασης δύναται να ικανοποιήσει έναν αυξημένο αριθμό ανθρώπων μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών, οι οποίοι θα παρακολουθούν πολιτιστικά γεγονότα, θα συμμετέχουν δραστηριότητες ευρύτερου ενδιαφέροντος, προσφέροντας ευκαιρίες στην τοπική κοινωνία και βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής τους. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται και η τοπική οικονομία. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές τα άυλα οφέλη που αφορούν την ποιότητα ζωής και σχετίζονται με το δημογραφικό καθήκον, την προβολή της κοινότητας και την ενίσχυση της εικόνας της πόλης- περιοχής είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετρηθούν. Αναμφισβήτητα η δημιουργία σύγχρονων πολιτιστικών εγκαταστάσεων αποτελεί σημαντική κληρονομιά για την εκάστοτε πόλη και χώρα γενικότερα. Άμεσα οφέλη από την υλοποίηση της πράξης είναι: η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Τυρού  και της ευρύτερης περιοχής, η ενίσχυση του τουριστικού αποθέματος της περιοχής, η αύξηση της επισκεψιμότητας και της τουριστικής κίνησης και η ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος.

Ωφελούμενοι από το έργο είναι τόσο οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Τυρού (2.500 κάτοικοι) αλλά και ολόκληρου του Δήμου Νότιας Κυνουρίας (9.000 κάτοικοι), όσο και οι επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής, καθώς και οι αποδέκτες των δραστηριοτήτων της Έκθεσης.

Η ολοκλήρωση της πράξης συμβάλλει στην

α) ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.

β) ήπια τουριστική ανάπτυξη - διατήρηση και ανάπτυξη της Πολιτιστικής και Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς-ποιότητα οικιστικού περιβάλλοντος.

Copyright © 2022 Δήμος Νότια Κυνουρίας