Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
21 Φεβ 2024, 14:30

ΟΜΟΦΩΝΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ - ΜΑΝ. ΔΟΛΙΑΝΙΤΗΣ:" Θα πορευτούμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και θα δημιουργήσουμε το μέλλον που εμείς επιλέγουμε για τον τόπο μας"

 

 Αρνητική απόφαση για την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών στη θέση Μαδάρα και στο Μαρί του Δήμου Νότιας Κυνουρίας πήρε χθες ( 29/1/2024 ) ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια της 1ης Τακτικής Συνεδρίασης του Οργάνου για το 2024. 

Ύστερα από σχετική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Κώστα Μανδρώνη και την ανάγνωση της επιστολής του Δημάρχου Νότιας Κυνουρίας κ. Μανώλη Δολιανίτη με την οποία δήλωνε την κάθετα αντίθετη γνωμοδότηση των Τοπικών Κοινοτήτων και του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κυνουρίας στο ενδεχόμενο εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου είπε ένα μεγάλο ΌΧΙ στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις συγκεκριμένες περιοχές. Μία απόφαση που ήρθε μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και τις συζητήσεις που έκανε προσωπικά ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Μανώλης Δολιανίτης τις προηγούμενες ήμερες, με εκπροσώπους όλων των Παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Μανώλης Δολιανίτης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την τροπή που πήρε το θέμα των ανεμογεννητριών και δήλωσε τα εξής: 

" Έχουμε εξαρχής δηλώσει ότι θα πορευτούμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και θα σεβαστούμε τις αποφάσεις τους για να φτιάξουμε μαζί το μέλλον αυτού του τόπου. Η σημερινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μας γεμίζει αισιοδοξία και μας ενισχύει την ελπίδα ότι μαζί με τα Τοπικά μας Συμβούλια, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που εμείς επιλέγουμε για την ανάπτυξη του τόπου μας. 

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Κώστα Μανδρώνη για τη συνεργασία που είχαμε πριν τη Συνεδρίαση, αλλά και την αρνητική εισήγηση που έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα δύο θέματα ( 25 και 29 ) έγκρισης των Περιβαλλοντικών Μελετών για την εγκατάσταση των Αιολικών Σταθμών στη θέση Μαδάρα και το Μαρί. 

Παράλληλα θέλω να ευχαριστήσω όλες τις Παρατάξεις και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Πελοποννήσου για την κατανόηση που έδειξαν και την ομόφωνη αρνητική απόφαση που πήραν γι’ αυτό το σημαντικό θέμα της περιοχής μας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτρη Πτωχό, αλλά και με ολόκληρο το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνεχιστεί προς όφελος του Δήμου μας και των ανθρώπων του." 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρών στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, με εντολή του Δημάρχου κ. Μανώλη Δολιανίτη, ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νότιας Κυνουρίας κ. Γεώργιος Σαρρής, ο οποίος δεν χρειάστηκε τελικά να παρέμβει κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης, αλλά είχε σημαντικές επαφές με πολλά στελέχη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στα οποία εξήγησε την αναγκαιότητα της αρνητικής απόφασης του Συμβουλίου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις περιοχές του Δήμου Νότιας Κυνουρίας. 

Η επιστολή που έστειλε ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Μανώλης Δολιανίτης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο και διαβάστηκε στην 1η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ακολουθεί παρακάτω: 

 

 Τοποθέτηση σχετικά με τα θέματα 25 & 29 του σημερινού Περιφερειακού Συμβουλίου 

Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) Αιολικών Σταθμών στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας 
 

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη, κ. Αντιπεριφερειάρχες & Περιφερειακοί Σύμβουλοι. 

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να ενημερώσω και να δηλώσω ότι ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας, αλλά και τα νεοεκλεγμένα Τοπικά Συμβούλια παραμένουν σταθερά στις ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ τους σχετικά με την τοποθέτηση Αιολικών Σταθμών στη θέση Μαδάρα (θέμα 25) και στο Μαρί (θέμα 29). 

Ο Δήμος μας, όπως καλά γνωρίζετε έχει επενδύσει πολλά στην ήπια τουριστική ανάπτυξη και την ανάδειξη του φυσικού κάλους της περιοχής. 

Η τοποθέτηση τέτοιων εγκαταστάσεων και μάλιστα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών όπως καταλαβαίνετε αποτελούν τροχοπέδη στους στόχους μας. 

Σας επισυνάπτω τις αποφάσεις (αρνητικές γνωμοδοτήσεις) των Τοπικών Συμβουλίων Πελετών και Μαριού, καθώς και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νότιας Κυνουρίας. 

Με τη βεβαιότητα ότι οι αποφάσεις σας θα είναι σύμφωνες με αυτές των κατοίκων της Νότιας Κυνουρίας. 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ 

ΔΗΜΟΥ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ 

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Δ. ΔΟΛΙΑΝΙΤΗΣ 

Copyright © 2022 Δήμος Νότια Κυνουρίας