Get Adobe Flash player
Agenda
  • Events are coming soon, stay tuned!

Τριστέτσα


Αφορμή για το άρθρο αυτό, ήταν μία ιδιωτική συζήτηση  με κάποιο φίλο, ο οποίος, ρωτώντας για τον εμβολιασμό των εσπεριδοειδών, μου ανέφερε ότι,  εμβολιαστές από την Αργολίδα, έρχονται αυτή την εποχή και εμβολιάζουν τα δενδρύλλια της περιοχής και μάλιστα με εμβόλια που φέρνουν από την Αργολίδα.

Ότι θα αναφέρω πιο κάτω, δεν έχει να κάνει με τους εμβολιαστές, γιατί οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν τη δουλειά τους  πολύ καλά, αλλά έχει σημασία η προέλευση των εμβολίων που φέρνουν εδώ.

Όμως, θα ήθελα να ξεκινήσω, ενημερώνοντας πρώτα με το τι είναι η Τριστέτσα.

Η    Τριστέτσα λοιπόν , είναι μία σοβαρότατη ασθένεια των εσπεριδοειδών. Η ίδια  η λέξη, σημαίνει θλίψη. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα δένδρα, όταν προσβληθούν από την ασθένεια αυτή, προκαλεί θλίψη και γι΄αυτό ονομάσθηκε έτσι.

Είναι η πιο σοβαρή ιολογική ασθένεια, προσβάλλει τα εσπεριδοειδή  πορτοκαλιές και μανταρινιές και κυρίως αυτά που είναι εμβολιασμένα επάνω σε νεραντζιά.

Ο Ιός αυτός προήλθε από την Κίνα, η οποία και είναι η πατρίδα πολλών εσπεριδοειδών, είναι πολύ διαδεδομένος εκεί  και έχει πολλές φυλές.

Σε όποια χώρα εγκαταστάθηκε και στην Ευρώπη και στην Αμερική προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στα εσπεριδοειδή των χωρών αυτών.

Στην Ελλάδα  η οποία ήταν και η μόνη της ΕΕ που δεν είχε μολυνθεί και γι΄αυτό ήταν προστατευόμενη, ήλθε δυστυχώς  από την Ισπανία, το 1994 στην Αργολίδα  και στα Χανιά με μολυσμένα δενδρύλλια  πορτοκαλιάς  Lane late (Λέϊν λεϊτ), παράνομα , από κάποιους ιδιώτες. Διαπιστώθηκε όμως το  2000 κατά τον έλεγχο , σύμφωνα με ένα πρόγραμμα ελέγχων που διενεργούσε  από το 1995 και εξακολουθεί  να διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το 2001 πάλι βρέθηκε ο ιός,  σε πιστοποιημένα  δενδρύλλια   μανταρινιάς  που εισήχθησαν  από επίσημα Ισπανικά φυτώρια. Βέβαια ότι έχει βρεθεί μέχρι σήμερα έχει καταστραφεί με καύση, ακόμη και αυτά τα δένδρα που θεωρούνται ύποπτα.

Για να προστατευτεί λοιπόν  η εσπεριδοκαλλιέργεια  στη χώρα μας και από την Τριστέτσα και από άλλα διάφορα παθογόνα, απαγορεύεται να μπαίνουν στις αγορές μας εσπεριδοειδή με κοτσάνι και φύλλο, τόσο από το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό.

Συμπτώματα που προκαλεί ο ιός της  Τριστέτσας (Citrus tristeza virus  CΤV ).

Tα  συμπτώματα που προκαλεί είναι διάφορα και εξαρτάται από τη φυλή του ιού, το είδος του δένδρου, και ποιο είναι το υποκείμενο και το εμβόλιο.

Η Νεραντζιά σαν υποκείμενο  είναι άριστο, διότι, είναι άνοσο στη κομμίωση             ( Phytopthora spp.),έχει άριστη  συμβατότητα στον  εμβολιασμό, είναι ανεκτικό χωρίς  να δείχνει συμπτώματα στην ίωση  εξώκορτη των εσπεριδοειδών, η οποία και θα αναδυθεί με σοβαρά συμπτώματα, εάν χρησιμοποιηθούν τα ανεκτικά στη Τριστέτσα , υποκείμενα  carrigo  ή Troyer citrange.  Δυστυχώς  τα εσπεριδοειδή που έχουν σαν υποκείμενο τη νεραντζιά προσβάλλονται   ιδιαιτέρως.

Τα συμπτώματα μπορεί να έχουν ελαφρά επίδραση στην ανάπτυξη της κόμης του φυτού, να παρουσιάζει κιτρίνισμα στα φύλλα ( ίκτερο ), σοβαρό νανισμό, παραμορφώσεις με βαθουλώματα ( βοθρύωση ) στο κορμό, βραδύ μαρασμό, σταδιακό ή γρήγορο θάνατο του φυτού από ολοκληρωτική ξήρανση ( αποπληξία ).

Η αποπληξία που εκδηλώνεται με απότομο μαρασμό και η νέκρωση της κόμης σε νεαρά δένδρα εμβολιασμένα σε νεραντζιά  προκαλείται από την κυρίως Τριστέτσα.

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται με δύο τρόπους.

Α)  Με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό  (  Δενδρύλλια,  Εμβόλια  ).

Β)  Με  έντομα  ( Αφίδες ).

Ο αποτελεσματικότερος φορέας της ασθένειας είναι, η Καστανή αφίδα των εσπεριδοειδών (Τoxoptera citricida ), η οποία  δεν έχει έρθει ακόμη στη χώρα μας, έχει βρεθεί μόλις  στη Ηπειρωτική Πορτογαλία και στη βόρεια Ισπανία. Υπάρχει σε όλες τις άλλες Ηπείρους.

Πολλά όμως είδη άλλων αφίδων που υπάρχουν εδώ, μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια, η σπουδαιότερη όμως είναι η αφίδα του βαμβακιού ( Aphis gossypii ).

H  αφίδα  αφού τραφεί από το μολυσμένο δένδρο για 30 λεπτά περίπου, παίρνει τον ιό και μπορεί να τον μεταδώσει για 24-48 ώρες μετά.

Αντιμετωπίζεται με:

1)  Χρησιμοποίηση Πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού (δενδρύλλια, εμβόλια). Δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε προχωρήσει σε εγκατάσταση συστήματος παραγωγής τέτοιου υλικού. Ωστόσο, πρέπει το πολλαπλασιαστικό υλικό να προέρχεται από κρατικά κτήματα ή φυτώρια που έχουν συνεργασία με κρατικά κτήματα της χώρας.

2)  Να γίνεται συστηματικός έλεγχος, για όλα τα είδη εσπεριδοειδών, σε όλες τις φυτείες στη χώρα.

3)  Άμεση καταστροφή με καύση, τόσο των μολυσμένων, όσο και των ύποπτων δένδρων σε απόσταση ασφαλείας.

4)  Να γίνεται συνεχής έλεγχος στις εστίες μόλυνσης αλλά και στις γειτονικές φυτείες, σε απόσταση ασφαλείας.

5)  Προσεκτική χρησιμοποίηση ανεκτικών υποκειμένων, αντί της νεραντζιάς.

6)  Συνεχής ενημέρωση των καλλιεργητών.

Στη Περιοχή μας έχουν γίνει από το πρώην Τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης, δύο ενημερώσεις, αλλά και συνεχείς σε προσωπικό επίπεδο, από όλους τους συναδέλφους του Τμήματος, άλλωστε και το σημερινό άρθρο γράφεται στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης των καλλιεργητών.

Παρθενία  Καζαντζόγλου – Αθανασοπούλου

Γεωπόνος Υπεύθυνη του Γραφείου Αγροτικής Παραγωγής του Δ. Ν. Κυνουρίας

Λέξεις Κλειδιά:

Ενταγμένες ΠράξειςΚΕΠ

ΚΕΠ Λεωνιδίου
2757022235-6
d.leonidiou@kep.gov.gr


ΚΕΠ Τυρού
2757360126
d.tirou@kep.gov.gr
Ενημέρωση για Αλκoόλ