Get Adobe Flash player
Agenda
  • Events are coming soon, stay tuned!

Παρών ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας στο Πρόγραμμα «Ανταλλαγή Εμπειριών στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής συνέλευσης» της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κος Χαράλαμπος Λυσίκατος συμμετείχε μαζί με ομάδα Δημάρχων της Πελοποννήσου και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Πέτρο Τατούλη στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Εμπειριών της Ελληνογερμανικής συνέλευσης από τις 03 έως 06 Μαρτίου, που πραγματοποιήθηκε στην επαρχία του Schwäbisch Hall της Γερμανίας, στα πλαίσια της στενής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την Περιφέρεια του Schwäbisch Hall, του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης της Γερμανίας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Πέτρος Τατούλης σημείωσε ιδιαίτερα ότι η σχέση αυτή, λειτουργεί θετικά στη φιλία των δύο λαών, αλλά και ως “βάλσαμο των τριβών που εντοπίζονται σε κεντρικό επίπεδο και όχι στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης” και εντόπισε ως τομείς προτεραιότητας για συνεργασία μεταξύ των δύο Περιφερειών, τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις πολιτικές ανακύκλωσης, την ψηφιακή οργάνωση των δομών της διοίκησης, τη συνεργασία των Αναπτυξιακών εταιρειών και τη συνεργασία των γραφείων EuropeDirect.

O κος Bauer, Περιφερειάρχης του Schwäbisch Hall,ο οποίος υποδέχτηκε την ελληνική αντιπροσωπεία στο Επαρχιακό Μέγαρο, ανέλυσε τις διαδικασίες που εφαρμόζονται στην Περιφέρειά του σχετικά με τη συλλογή και την επεξεργασία απορριμμάτων, το θεσμικό πλαίσιο και το ρυθμιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και την επεξεργασία των υγρών λυμάτων.

Ειδικά στο φλέγον ζήτημα των απορριμμάτων, ο κος Bauer ανέλυσε διεξοδικά τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία τις τελευταίες δεκαετίες , ώστε σήμερα να εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες διαχείρισής τους με εκμετάλλευσή τους σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80 % των παραγόμενων απορριμμάτων. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970 και δίνοντας μεγάλο βάρος στην ευαισθητοποίηση του κοινού, σήμερα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των απορριμμάτων από την πηγή και εκμετάλλευσή τους ανάλογα με το είδος τους.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τις τεχνολογίες διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς επισκέφθηκε:
• Το σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Stuttgart Münster, ο οποίος τροφοδοτούμενος με τα μικτά απόβλητα του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης, μέσω καύσης , παρέχει ζεστό νερό για θέρμανση σε όλη την Περιφέρεια της Στουτγάρδης
• Τον πρώην ΧΥΤΑ και νυν κέντρο διάθεσης αποβλήτων στο Hasenbühl, όπου πραγματοποιείται συλλογή και διαχωρισμός των αποβλήτων
• Το εργοστάσιο κομποστοποίησης στο Obserontheim, όπου σε ένα χώρο μόλις 10 στρεμμάτων, μέσω φυσικών διεργασιών, παράγεται υψηλής ποιότητας χώμα κομπόστ από τα οργανικά απόβλητα της περιοχής

Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με δύο Δημάρχους Δήμων παρόμοιων χαρακτηριστικών με το Δήμο Νότιας Κυνουρίας και να ανταλλάξει απόψεις πάνω σε θέματα λειτουργίας των Δήμων.
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δήμαρχο του Wittighausen κο Christoph Maschke ο οποίος συνοδευόμενος από την ομάδα των μελετητών και τεχνικών του, μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού του δήμου ξεκινώντας από τις οικιακές συνδέσεις και φτάνοντας μέσω αντλιοστασίων στις κεντρικές εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, για μια περιοχή που πληθυσμιακά μοιάζει με το Λεωνίδιο. Υπήρξε ιδιαίτερη ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο και κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, καθώς και για τον τρόπο που ένα τέτοιο έργο γίνεται αποδεκτό από το σύνολο της κοινωνίας.

Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το δήμαρχο του Braunsbach κο Frank Harsch οποίος μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του βρεφονηπιακού σταθμού και του νηπιαγωγείου της περιοχής του και μας ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας τους.

Σε γεύμα που μας παρέθεσε υπήρξε συζήτηση και συγκρίσεις σχετικά με τη λειτουργία και τη διαχείριση ενός δήμου στην Ελλάδα και ενός αντίστοιχου στη Γερμανία αναφορικά με διαδικασίες εκτέλεσης έργων και διαχείρισης προϋπολογισμού.

Οι δύο Δήμαρχοι των γερμανικών περιοχών υποσχέθηκαν πως θα επισκεφθούν την Ελλάδα με την πρώτη ευκαιρία για να συζητηθούν προτάσεις συνεργασίας.

Πραγματοποιήθηκε μια σύντομη περιήγηση στο ιστορικό κέντρο του Schwäbisch Hall από το Δήμαρχο της περιοχής, ο οποίος παρουσίασε με ποιες ενέργειες αναβαθμίστηκαν τα κτίρια της περιοχής και μετατράπηκε το κέντρο σε χώρο προσέλκυσης επισκεπτών με λειτουργία ελεγχόμενων πεζόδρομων.

Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας είχε την ευκαιρία να κάνει μία σύντομη παρουσίαση του Δήμου μας ενώπιον των αντιπροσώπων της Περιφέρειας του Schwäbisch Hall και του Περιφερειάρχη κου Bauer, και να εστιάσει στην ιστορία και την κουλτούρα της περιοχής μας. Στην παρουσίαση αυτή έγινε ειδική ανάλυση των δυνατοτήτων της περιοχής, για ήπια και διατηρήσιμη ανάπτυξη, μέσω υιοθέτησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως το αναρριχητικό πάρκο Λεωνιδίου.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο ενεργειακό κέντρο του Wolpertshausen, όπου υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιομάζας για την ικανοποίηση των αναγκών του Δήμου σε ενέργεια και θέρμανση.

Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού παραγωγών της περιοχής κος Rudolf Bühler παρουσίασε την ιστορία του συνεταιρισμού που ξεκίνησε με μόλις οκτώ μέλη στα μέσα της δεκαετίας του 80 και αυτή τη στιγμή απαριθμεί πάνω από 1400 μέλη στην περιοχή και διατηρεί ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στάβλων, σφαγείων, συσκευαστηρίων, συνεταιριστικών σουπερμάρκετ, εστιατορίων για την παραγωγή και προώθηση των προϊόντων της περιοχής.

Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνει ο συνεταιρισμός για τα ιδιαίτερα προϊόντα ορισμένων περιοχών άλλων χωρών που χρησιμοποιούνται ως συστατικά στην παραγωγή τροφίμων.

Η συμβολαιακή γεωργία που ακολουθεί για την αγορά αυτών των προϊόντων άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα είδη μπαχαρικών από την Ινδία, αποτέλεσε βάση μιας καταρχήν συνομιλίας για πιθανή συνεργασία με το Δήμο Νότιας Κυνουρίας για τα ιδιαίτερα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας, όπως η τσακώνικη μελιτζάνα, το τσάι Πάρνωνα, η ρίγανη, το θυμάρι και το μέλι.

Ενταγμένες ΠράξειςΚΕΠ

ΚΕΠ Λεωνιδίου
2757022235-6
d.leonidiou@kep.gov.gr


ΚΕΠ Τυρού
2757360126
d.tirou@kep.gov.gr
Ενημέρωση για Αλκoόλ