Get Adobe Flash player
Agenda
 • Events are coming soon, stay tuned!

Χρήσιμες οδηγίες για την αιμοδοσία

Με αφορμή την εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013 (πρωί: 09.30-14.30) και την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 (πρωί: 09.30-14.30).
Ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας καλεί όλους του κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να δώσουν το παρόν, στην αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου, σε συνεργασία με το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια».

Το πρόβλημα της αιμοδοσίας στην Ελλάδα

Η υπάρχουσα κατάσταση στο θέμα της αιμοδοσίας στη χώρα μας, μαρτυρά πως οι Έλληνες δεν είναι ενημερωμένοι για την αναγκαιότητα της προνοητικής εθελοντικής αιμοδοσίας. Αυτό δυσχεραίνει την κάλυψη των εθνικών αναγκών σε αίμα, οι οποίες αυξάνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό, με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Χρειαζόμαστε στη χώρα μας ετησίως περίπου 650.000 μονάδες αίματος για να καλύψουμε τις ανάγκες των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων, των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, των νοσηλευομένων ασθενών που αιμορραγούν, των τραυματιών, των χειρουργικών επεμβάσεων -εκτάκτων και μη-, αιματολογικών ασθενών (λευχαιμικών-αιμορροφιλικών κλπ).

Χρήσιμες πληροφορίες για τον αιμοδότη

Κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει αιμοδότης, εφ’ όσον είναι υγιής και έχει ηλικία μεταξύ 18 και 62 ετών. Το αίμα πριν χορηγηθεί, εξετάζεται επίσης σχολαστικά για αρρώστιες τις οποίες είτε υπάρχουν και αγνοούνται, είτε έχει περάσει ο αιμοδότης χωρίς να το ξέρει (ηπατίτιδα, σύφιλη, AIDS). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οτιδήποτε, το αίμα δεν χορηγείται και ειδοποιείται ο αιμοδότης για να κάνει τις εξετάσεις που πρέπει. Η διάρκεια της αιμοληψίας είναι μόνο πέντε λεπτά και γίνεται πάντα με συσκευές μιας χρήσης.
Τι πρέπει να προσέξουμε πριν την αιμοληψία;
Πριν από την αιμοληψία είναι καλό ο αιμοδότης να είναι ξεκούραστος και να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα. Η υγεία του αιμοδότη εξετάζεται σχολαστικά. Γίνεται λήψη ιστορικού, ελέγχεται η πίεση του αίματος, ερευνάται μήπως ο αιμοδότης είναι αναιμικός.
Τι πρέπει να προσέξουμε μετά την αιμοληψία;
Μετά την αιμοληψία ο αιμοδότης πρέπει να πάρει την πορτοκαλάδα και την ξηρά τροφή που θα του προσφερθεί, να παραμείνει για λίγο στο χώρο της αιμοδοσίας και να ενημερώσει το προσωπικό της αιμοδοσίας, αν έχει οποιοδήποτε ενόχλημα. Αποφύγετε το κάπνισμα και την οδήγηση για μια περίπου ώρα και τη βαριά σωματική άσκηση για το υπόλοιπο της ημέρας. Μετά την πρώτη αιμοδοσία ο αιμοδότης παραλαμβάνει ατομική κάρτα όπου αναγράφονται η ομάδα αίματος του και οι μονάδες που έχει δώσει και την οποία πρέπει να κρατά κάθε φορά που δίνει αίμα ή όταν χρειαστεί αίμα για τον ίδιο ή συγγενή πρώτου βαθμού. Μόνο δέκα λεπτά χρειάζεται ο οργανισμός για να αναπληρώσει τον όγκο του αίματος που του έχει αφαιρεθεί. 
Με ποια συχνότητα μπορούμε να δίνουμε αίμα;
  Η συχνότητα που μπορεί ένας αιμοδότης να δίνει αίμα είναι κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Συνήθως οι τακτικοί αιμοδότες δίνουν αίμα τρεις φορές το χρόνο. Το αίμα που δίνει ένας αιμοδότης μπορεί να διατηρηθεί από 21 μέχρι 32 μέρες, πάντοτε μέσα σε ειδικό ψυγείο. Πολλά πολύτιμα προϊόντα (παράγωγα) παίρνονται από το αίμα, όπως το πλάσμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια, οι παράγοντες πήξης, η γ-σφαιρίνη, η αλβουμίνη και άλλα, που μπορούν να διατηρηθούν πολύ περισσότερο.
Μη φοβάστε να δώσετε αίμα
Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να προσφέρουν αίμα, ακόμη κι αν πρόκειται να βοηθήσουν δικό τους άνθρωπο. Ο φόβος αυτός είναι αδικαιολόγητος, γιατί η αφαίρεση μικρής ποσότητας αίματος από τον οργανισμό είναι ακίνδυνη. Η ποσότητα που παίρνεται, με τελείως ανώδυνο τρόπο, δεν ξεπερνάει τα 450 γραμμάρια.
Δε πρέπει να δώσει αίμα όποιος:
 • Έχει ήδη δώσει αίμα τις τελευταίες 12 εβδομάδες (φυσιολογικά πρέπει να περιμένει 16)
 • Έχει βήχα «θωρακικού τύπου», πονόλαιμο ή ενεργό κρύωμα (αν και στο τέλος του κρυώματος δεν υπάρχει πρόβλημα)
 • Αν παίρνει αντιβιοτικά ή τελείωσε θεραπεία με αντιβίωση τις τελευταίες 7 μέρες
 • Αν είχε ηπατίτιδα ή ίκτερο τους τελευταίους 12 μήνες
 • Αν είχε ένα πίρσινγκ, τατουάζ ή έλαβε αίμα τους τελευταίους 12 μήνες
 • Αν έκανε βελονισμό τους τελευταίους 12 μήνες, εκτός και αν τον έκανε σε ίδρυμα εγκεκριμένο και παρουσιάσει πιστοποιητικά
 • Ίσως να μη μπορέσει να δώσει αίμα κάποιος που είχε σοβαρή ασθένεια ή μεγάλο χειρουργείο στο παρελθόν ή είναι αυτή τη στιγμή σε φαρμακευτική θεραπεία. Ο γιατρός της αιμοδοσίας θα σας πληροφορήσει.
 • Ενδέχεται μερικά φάρμακα που παίρνεται να μη σας επιτρέπουν να δώσετε αίμα
 • Αν είχε πολύπλοκη οδοντιατρική επέμβαση (αν έχετε κάνει απλά σφραγίσματα μπορείτε να γίνετε εθελοντής-αιμοδότης την ίδια μέρα καθώς και για απλές εξαγωγές μετά από 24 ώρες)
 • Αν έχει έρθει σε επαφή με μολυσματικές ασθένειες ή έχει κάνει κάποια εμβόλια τις τελευταίες 4 εβδομάδες
 • Αν είναι σε λίστα αναμονής για νοσηλεία ή αυτή τη περίοδο εξετάζεται για κάτι
 • Όποιος είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους, χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικών μέσων, κατά την τελευταία δεκαετία.
 • Ερωτικοί σύντροφοι πολυμεταγγιζομένων ατόμων.
 • Αν έχει ποτέ εργαστεί ως ιερόδουλος/η
 • Αν έχει κάνει χρήση, ακόμη και μία φορά, ενδοφλέβιων ναρκωτικών
 • Κάποιον με αιμορροφιλία ή άλλη διαταραχή πήξης που έχει λάβει παράγοντες πήξης
 • Αν είναι φορέας ηπατίτιδας B, C ή HIV
 • Γενικά όποιος νομίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει εκτεθεί από τον ιό που προκαλεί AIDS.

Φυσικά όταν πάτε να δώσετε θα σας μετρήσουν πίεση, σφυγμούς και αιματοκρίτη και πρέπει να είναι σε φυσιολογικά όρια. Δηλαδή αναιμικοί, υποτασικοί κτλ αποκλείονται, τουλάχιστον προσωρινά.

Συντακτική ομάδα: Δανεσής Θοδωρής (Κοινωνικός Λειτουργός, ΤΕ)
                                   Δολιανίτη Λουκία  (Νοσηλεύτρια, ΠΕ)
                                Παρασκευά Μαρία (Κοινωνιολόγος-Ιστορικός, ΠΕ)
                                   Πληροφορίες: draseiskenk@hotmail.gr , Τηλ.: 27570-22950

Ενταγμένες ΠράξειςΚΕΠ

ΚΕΠ Λεωνιδίου
2757022235-6
d.leonidiou@kep.gov.gr


ΚΕΠ Τυρού
2757360126
d.tirou@kep.gov.gr
Ενημέρωση για Αλκoόλ