Get Adobe Flash player
Agenda
  • Events are coming soon, stay tuned!

Mελιτζάzz 2012 στο Λεωνίδιο!

μελιτζάzz, η [ουσ.]: [1] το είδος μουσικής jazz που παίζεται μόνο στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και συνοδεύεται απαραίτητα από εκλεκτούς μεζέδες και εδέσματα της πραγματικής τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου, [2] η πολύ ιδιαίτερη jazz αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο η γλυκιά σαν μέλι τσακώνικη μελιτζάνα, είτε μαγειρεμένη ή ως γλυκό μελιτζανάκι.

 

Το 2011 η πρώτη μελιτζάzz μας πήγε ένα μικρό ταξίδι σε jazz μουσικές και γεύσεις.

Φέτος λέμε να κάνουμε ένα μεγαλύτερο ταξίδι, τετραήμερο. Και να πάμε λίγο πιο μακριά, να καλύψουμε όλη τη Μεσόγειο, από την ανατολή στη δύση. Με τοπικούς και μακρινούς χορούς και μουσικές, με ντόπιες και ξενόφερτες μελιτζανογεύσεις. Η μελιτζάzz του 2012 θα είναι ένα ethno-jazz ταξίδι στη Μεσόγειο, από την Πέμπτη 12 έως και την Κυριακή 15 Ιουλίου.

Μαζί λαούτο και καχόν, τσακώνικος χορός και flamenco, ταραντέλα και απτάλικο. Μαζί πολυφωνικά της Μακεδονίας και σεφαραδίτικα της Ισπανίας, γκρεκάνικα της κάτω Ιταλίας και jazz manouche/ gypsy swing της Γαλλίας, παραδοσιακά σμυρναίικα και ανδαλουσιανές bulerias. Στο Λεωνίδιο, σε έναν τόπο αρχοντικό, στην καρδιά της Τσακωνιάς, μιας σπάνιας γωνιάς της Μεσογείου.

Η Μεσόγειος με τον ουρανό και τη θάλασσά της, τα εξαιρετικά προϊόντα και τη μεσογειακή διατροφή, τους πολιτισμούς χιλιετιών, το μεσογειακό ταμπεραμέντο. Και ταυτόχρονα το σήμερα της Μεσογείου, η δεινή κατάσταση των περισσότερων από τους λαούς της, οι πόλεμοι, οι επαναστάσεις, η δυστυχία, η φτώχεια, η οικονομική κρίση.

Κρατάμε τον πολιτισμό μας, την παράδοσή μας, τη γαστρονομία μας, εμπνεόμαστε, δημιουργούμε και συνεχίζουμε. Η πολυφωνία των πολιτισμών της Μεσογείου, η ατμόσφαιρα στα σοκάκια του Λεωνιδίου, οι jazz μελιτζανογεύσεις μας και έτοιμο το τσακώνικο ταξίδι μας στη Μεσογειακή μουσική κουζίνα μελιτζάzz.

 

Καούρ εκάνατε το ταξείϊδι νάμου τα Μεσόγειο.

Καλώς ήλθατε στο ταξίδι μας στη Μεσόγειο.

 

μελιτζάzz Λεωνιδίου
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΣΑΚΩΝΙΑΣ, Πέμπτη 12 – Κυριακή 15 Ιουλίου 2012, Λεωνίδιο Αρκαδίας
Web site www.melitzazz.gr  E-mail festival@melitzazz.gr  Πληροφορίες 27570.22807
Διοργάνωση Δήμος Νότ. Κυνουρίας, Αναπτυξιακή εταιρεία Πάρνωνα, Περιφέρεια Πελοπ/σου

 


Πρόγραμμα φεστιβάλ μελιτζάzz 2012

 

Πέμπτη 12/7/2012

20:00 Πύργος Τσικαλιώτη, «Μια αδύνατη μελιτζάνα.. το καλοκαίρι». Παιδικό διαδραστική αφήγηση-παρουσίαση του παραμυθιού και δημιουργικό εργαστήρι με κατασκευές, βασισμένα στο ομώνυμο παραμύθι της Ι. Σκαρλάτου.

 

Παρασκευή 13/7/2012     

19:30 Πύργος Τσικαλιώτη, «Ο μοντελισμός στη ναυπηγική». Εισήγηση-παρουσίαση για τα μυστικά και τις τεχνικές του μοντελισμού στη ναυπηγική.

20:30 Πλατεία Μητρόπολης, Τσακώνικη παράδοση. Δρώμενο με τσακώνικα τραγούδια και χορούς. Επίσημη έναρξη του φεστιβάλ.

21:30 Πλατεία Μερικάκη, Carousel. Μουσικό ταξίδι στη Δυτική Μεσόγειο, με γνώριμα ακούσματα από τη γραικάνικη Κάτω Ιταλία αλλά και από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

23:00 Πλατεία Ρολογιού, Smyrna orchestra. Μουσικό ταξίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, από τη Μακεδονία, τη Θράκη και το Αιγαίο, μέχρι τη Σμύρνη και την Καππαδοκία. Διαχρονικοί οικείοι ήχοι, από το παραδοσιακό πολυφωνικό ως το σμυρναίικο και το ρεμπέτικο.

 

Σάββατο 14/7/2012

19:30 Πύργος Τσικαλιώτη, «Ο μοντελισμός στη ναυπηγική». Εισήγηση-παρουσίαση για τα μυστικά και τις τεχνικές του μοντελισμού στη ναυπηγική.

21:00 Πλατεία 25ης Μαρτίου, Sentimientos flamenco grupo. Μουσικό ταξίδι στις γειτονιές της Ανδαλουσίας του σήμερα, με αυθεντικό χορό flamenco από την Ισαβέλλα Γαλαίου.

21:30-24:00 Πλατεία Ηρώου, Στον αστερισμό της τσακώνικης μελιτζάνας. Αστροπαρατήρηση και ουρανογραφία του μεσογειακού ουρανού του Λεωνιδίου, με τον εξοπλισμό και την καθοδήγηση της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης ΔΙΟΣ ΚΟΥΡΟΙ.

23:00 Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, Night and Day. Gypsy swing jazz, από τις μουσικές των τσιγγάνων της νότιας Ευρώπης, τη jazz manouche του Django Reinhardt της Γαλλίας του ’30 ως τη swing jazz, το bolero και τη jazz του σήμερα.

 

Κυριακή 15/7/2012

12:00 Πλάκα Λεωνιδίου, Κοιτώντας κατάματα το άστρο της ημέρας. H Αστρονομική Ένωση Σπάρτης ΔΙΟΣ ΚΟΥΡΟΙ θα μας ξεναγήσει στα μυστικά του Ήλιου με τηλεσκόπια και ειδικά προστατευτικά φίλτρα.

20:00 Πάρκο Δημαρχείου, Τσακώνικο παιχνίδι και παιδικές δραστηριότητες.

21:00 Πλατεία Ουράνη, «Α γρούσσα νάμου». Προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ για την τσακώνικη γλώσσα και την Τσακωνιά.

 

Όλες τις ημέρες

19:00-22:00 Πύργος Τσικαλιώτη, Έκθεση μικροναυπηγικής. Μοντελισμός από τη σχολή Αρχαίας και Νεότερης Ναυπηγικής Λεωνιδίου του Δ. Παναγιωτίδη.

Ενταγμένες ΠράξειςΚΕΠ

ΚΕΠ Λεωνιδίου
2757022235-6
d.leonidiou@kep.gov.gr


ΚΕΠ Τυρού
2757360126
d.tirou@kep.gov.gr
Ενημέρωση για Αλκoόλ