Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
31 Αυγ 2023, 13:56

Κατ' εξαίρεση καταβολή οφειλών στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας

Κατ' εξαίρεση καταβολή οφειλών στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 664/2023

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

 

Έχοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις του άρθρου 58 και 266 παρ. 11 του N.3852/10 (ΦΕΚ 87/07.06.2010 τεύχος Α'): Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης
  2. Τις διατάξεις των άρθρων 86, 88 και 167 παρ. 1 και 2 του N. 3463/06 (ΦΕΚ 114/08.06.2006 τεύχος Α') Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας
  3. Τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.)  του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, όπως ψηφίσθηκε με την 47/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. 134821/16-8-2021 Απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία  δημοσιευθεί στο ΦΕΚ με αριθμό 4085/τ. Β΄/7-9-2021. 
  4. Την αριθμ. Α.1289/22.12.2020 (ΦΕΚ 5855/31.12.2020 τεύχος Β') απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περί καταβολής οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα με επιταγές και κάρτες πληρωμών, με την οποία ορίζεται:

«1. Οφειλές προς το Δημόσιο, από οποιαδήποτε αιτία, οι οποίες, κατ’ εξαίρεση, εξακολουθούν να εισπράττονται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα, καταβάλλονται υποχρεωτικά με επιταγές ή με τη χρήση καρτών πληρωμών.

2. Σε εξαιρετικές και απολύτως δικαιολογημένες περιπτώσεις, όταν συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία είσπραξης με επιταγές ή με τη χρήση καρτών πληρωμών καθώς και στις περιπτώσεις ύπαρξης επείγουσας ανάγκης, επιτρέπεται η είσπραξη με μετρητά για ποσό καταβολής που δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, κατόπιν έγγραφης έγκρισης του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου επί του σώματος του αποδεικτικού είσπραξης».

  1. Την αριθμ. 665/2018 απόφαση Δημάρχου περί περιοδικής διακοπής της χρήσης μηχανημάτων ηλεκτρονικής είσπραξης εσόδων (POS).
  2. Το γεγονός ότι η απόφαση της ΑΑΔΕ αναγνωρίζει δυνατότητες κατ' εξαίρεση είσπραξης έως την πλήρη ψηφιοποίηση στα πλαίσια των αρχών χρηστής διοίκησης και δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικούμενων.
  3. Το γεγονός της γεωγραφικής απομόνωσης του Λεωνιδίου από τα πλησιέστερα αστικά κέντρα και ότι τα υφιστάμενα τραπεζικά υποκαταστήματα της περιοχής στερούνται εκτεταμένων αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων εξυπηρέτησης αντίστοιχων υποκαταστημάτων μεγάλων αστικών κέντρων τόσο ως προς τις υπηρεσίες του Δήμου όσο και ως προς τους οφειλέτες.
  4. Το γεγονός ότι ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας ως υπηρεσία για την εξυπηρέτηση οφειλετών έχει μόνο τραπεζικό λογαριασμό πληρωμής οφειλών στην Εθνική Τράπεζα και σε κανένα άλλο τραπεζικό υποκατάστημα.
  5. Το γεγονός ότι από την έκδοση και εφαρμογή της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Προϋπολογισμού του Δήμου.

ΑΠΟΦΑΣΙΖOYME

 

Α. Κατ' εξαίρεση, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 2  της αριθμ. Α.1289/22.12.2020 (ΦΕΚ 5855/31.12.2020 τεύχος Β') απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και στα πλαίσια των ανωτέρω (6), (7) και (8) ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας της ταμιακής υπηρεσίας του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, που συνθέτουν προϋποθέσεις εν γένει αντικειμενικής και πραγματικής αδυναμίας αποκλειστικής είσπραξης κατά τις προβλέψεις της παρ. 1 της αριθμ. Α.1289/22.12.2020 (ΦΕΚ 5855/31.12.2020 τεύχος Β') απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

α) επιτρέπεται επικουρικά και δευτερευόντως και η είσπραξη με μετρητά μόνο για ποσό οφειλής που δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ.

β) επιτρέπεται η περιοδική και ανά μήνα επαναλαμβανόμενη, διακοπή της διαδικασίας είσπραξης δημοτικών εσόδων, από οποιαδήποτε αιτία, μέσω των τερματικών συσκευών ηλεκτρονικής πληρωμής με τη χρήση καρτών πληρωμών (PΟS), τις (2) δύο τελευταίες εργάσιμες ημέρες εκάστου μηνός, προκειμένου ο ειδικός ταμίας του Δήμου να πραγματοποιεί την προβλεπόμενη συμφωνία (κλείσιμο) του δημοτικού ταμείου. Η καταβολή οφειλών τις δύο (2) τελευταίες εργάσιμες ημέρες εκάστου μηνός θα γίνει αποκλειστικά και μόνο με μετρητά (έως 100 ευρώ) ή με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και παράλληλη ενημέρωση της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

γ) επιτρέπεται στο τέλος εκάστου έτους, η διάρκεια της ανωτέρω διακοπής της διαδικασίας είσπραξης δημοτικών εσόδων, από οποιαδήποτε αιτία, μέσω των τερματικών συσκευών ηλεκτρονικής πληρωμής με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών (PΟS) να ισχύει για τις (5) πέντε τελευταίες εργάσιμες ημέρες του έτους. Η καταβολή οφειλών τις πέντε (5) τελευταίες εργάσιμες ημέρες εκάστου μηνός θα γίνει αποκλειστικά και μόνο με μετρητά (έως 100 ευρώ) ή με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και παράλληλη ενημέρωση της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Β. Ο Δημοτικός ταμίας υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως για το αποτέλεσμα της συμφωνίας του ταμείου (κλείσιμο) τον Δήμαρχο Ν. Κυνουρίας και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής και τον Προϊστάμενο Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχετικής ενέργειας κάθε μήνα ή οποτεδήποτε του ζητηθεί.

 

Γ. Η παρούσα απόφαση αφορά αποκλειστικά και μόνο στην αυτοπρόσωπη πληρωμή οφειλών στο ταμείο του Δήμου και όχι στις ηλεκτρονικές πληρωμές (ΔΙΑΣ) με τις συνεργαζόμενες τράπεζες και στα ΕΛΤΑ, με e-banking ή/και λοιπά κανάλια εξυπηρέτησης, χρησιμοποιώντας τον 25ψήφιο Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής ΔΙΑΣ RF, ο οποίος αναγράφεται στις σχετικές ατομικές ειδοποιησεις. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές ΔΙΑΣ διενεργούνται αδιαλείπτως και συνεχόμενα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Δ. Από τη λήψη της απόφασης αυτής παύει να ισχύει η αριθμ. 665/2018 απόφαση Δημάρχου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

 

 

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΥΣΙΚΑΤΟΣ

Copyright © 2022 Δήμος Νότια Κυνουρίας