Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
11 Οκτ 2023, 22:56

Αδελφοποίηση Λεωνιδίου με Μαρτάνο

Ο πρώην Δήμος Λεωνιδίου και νυν Δήμος Νότιας Κυνουρίας στις 06-08-1990 αδελφοποιήθηκε με τον Δήμο Μαρτάνο στα πλαίσια των μακραίωνων ιστορικών και πολιτισμικών δεσμών που συνδέουν αυτές τις περιοχές

Αναλυτικά τα κοινά στοιχεία που ενώνει τις περιοχές αυτές είναι  :  

  • Γλώσσα: Κοινή δωρική/αρχαιοελληνική ρίζα
  • Χορός: Δύο χαρακτηριστικοί χοροί ( η ταραντέλα και ο Τσακώνικος χορός) 
  • Γεύση: Μεσογειακή δίαιτα, κοινά προϊόντα, τσακώνικη πίτσα κ.λπ.
  • Φεστιβάλ: Κοινού τύπου (διαφορετικού μεγέθους)
  • Τουρισμός/πολιτισμός: Κοινά τουριστικά πακέτα γύρω από τις 2 περιοχές

Το  2023 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Melitzazz  o Δήμος Νότιας Κυνουρίας  αναβιώσε τις πολιτιστικές, τουριστικές και πολιτισμικές σχέσεις της περιοχής της Τσακωνιάς με την περιοχή του Μαρτάνο της Κάτω  Ιταλίας 

Μαρτάνο

Μελιτζάζζ

 Το Μαρτάνο (Κατωιταλιώτικα: Μαρτάνα) είναι πόλη και δήμος της επαρχίας Λέτσε στην Απουλία της Ιταλίας. Είναι η πιο πολυπληθέστερη πόλη της Γκρέτσια Σαλεντίνα, μιας ιστορικά Ελληνόφωνης περιοχής η οποία κατοικείται κυρίως από τους Γκρίκο, τους αποκαλούμενος Έλληνες της κάτω Ιταλίας οι οποίοι ομιλούν με μια εξίσου Ελληνική διάλεκτο που μοιάζει πολύ με την τσακώνικη διάλεκτο. 

Μαρτάνο Μαρτάνο

Υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα ελληνόφωνα χωριά της περιοχής προέρχονται από αποικίες των Δωριέων απο την Πελοπόννησο. Εκεί μεγαλούργησε ο ελληνικός πολιτισμός, ενώ οι πληθυσμοί των περιοχών ήταν στη συντριπτικοί πλειοψηφία τους ελληνικοί, πολύ πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και πολλούς αιώνες μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση και την εκ-λατίνευση τους.

Μαρτάνο

 Κατά κάποιους ιστορικούς, οι κάτοικοί τους είναι απευθείας απόγονοι των πρώτων Ελλήνων εποίκων, ενώ κατά άλλους, η ιστορία τους ξεκινάει περίπου το 1.000 μ.Χ., με την κατάκτηση των περιοχών αυτών από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας είναι ενας φάρος του Ελληνισμού, από τα πανάρχαια χρόνια, το φως του οποίου όμως πια τρεμοσβήνει. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αρχίζει να παρατηρείται μια έντονη τάση επιστροφής στην κλασική παράδοση -στην ελληνική και όχι στη ρωμαϊκή- και συνακόλουθα τα Γκρίκο καθίστανται πολύτιμο πολιτιστικό στοιχείο σύνδεσης με τις πραγματικές ρίζες των κατοίκων της Νότιας Ιταλίας.

Αξίζει κάποιος να τα επισκεφτεί για  νιώσει από κοντά τη δίψα των κατοίκων της Κάτω Ιταλίας για την επιστροφή σε αυτό που αποτελεί την πραγματική ιστορία, το παρελθόν και τις ρίζες των κατοίκων της Μεγάλης Ελλάδας.

Πληροφορίες για το Μαρτάνο μπορείτε να βρείτε εδώ:  https://www.comune.martano.le.it/

Copyright © 2022 Δήμος Νότια Κυνουρίας